Müller Cecília: továbbra is indokoltak a korlátozó intézkedések

HírKlikk 2021. január 22. 13:39 2021. jan. 22. 13:39

Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de a korlátozó intézkedéseket továbbra is indokolt fenntartani – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján, pénteken.

Müller Cecília közölte: eddig 138 983 embert oltottak be, 5815-en már a második oltást is megkapták. Emlékeztetett: a védettség a második oltást követő hét-tíz nap múlva alakul ki.

Mint mondta, a beoltottak aránya a teljes társadalomban még mindig nagyon alacsony, ezért  minden óvintézkedést „szigorúan és következetesen alkalmazni kell".

Müller Cecília ismertette: a szennyvizek vizsgálata is kedvező tendenciát mutat. Győrben, Pécsen és Szombathelyen emelkedik, Szekszárdon, Szolnokon és Veszprémben egyértelműen csökken, a többi városban stagnál és alacsony a szennyvízben mért víruskópia-szám.

Elmondta: folyamatosan figyelik a vírusmutációt is, hogy az eredményeket bevonják a magyar vakcinafejlesztésbe.

Örömteli hírnek nevezte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodást kötött Oroszországgal nagy mennyiségű Szputnyik V vakcina vásárlásáról.

„A föld négy sarkát is felkutatjuk annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjuk védelemben részesíteni a magyar lakosságot" – fogalmazott az országos tiszti főorvos.

Forrás: MTI