Na ilyen, amikor a kormány együttműködik

Bánó András 2020. május 9. 15:07 2020. máj. 9. 15:07

Orbán Viktor a budai várból, az Európa nap alkalmából azt üzente: sohasem volt olyan szükség az együttműködésre, mint éppen most az európai országok között”. Érdekes, hogy a kormányfő, aki Európa kapcsán az együttműködésben gondolkodik, saját hazája tekintetében, tetteiben nem ezt a véleményt követi. Noha szavakban összefogásra buzdít, tettekben ennek az ellenkezőjét teszi.

Kiderült ugyanis, hogy – korábbi ígéretével szemben – a járványveszélyre hivatkozva, nem adja oda Budapestnek a kormány azt a 3,2 milliárdot, amelyből a főváros új buszokat akart vásárolni, hogy enyhítse a hármas metró felújításakor várható közlekedési káoszt.

Nem ez lesz az első, járvány elleni védekezésre hivatkozó önkormányzati elvonás. A veszélyhelyzet – mint kiderült – kiváló lehetőség a helyi képviselő-testületek mozgásterének további szűkítésére. A gépjárműadó elvonása, az iparűzési adó szeptember közepéig történő befagyasztása, valamint a parkolás ingyenessé tétele pénzelvonásként jelentkezik. Az ellenzéki kerületi önkormányzatok egymás után kapják a 2020-es költségvetésbe betervezett fejlesztési támogatások elvonásáról szóló, további határozatokat. Ferencváros 400 milliótól, Józsefváros 1,125 milliárd forinttól esett el, most pedig következik a főváros 3,2 milliárdja. Amúgy érdekelne, hogy a kormánypárti kerületektől és városoktól is terveznek elvonásokat?

Fürjes Balázs februárban még azt jelentette ki, hogy „a kormány állja a szavát, a BKV megkapja a 3,2 milliárdos támogatást az új buszokra”.  Vajh miért döntött most másként a kabinet? Ilyen nagy lenne a költségvetési kiesés? Ha a járványveszély miatt, további anyagi hiány jelentkezik a kormánynál, akkor – csak kérdezem – miért adott eddig sokszáz milliárdot Mészáros Lőrincnek különböző fejlesztésekre, miért nem nyúl hozzá az iszonyatosan nagy összegű devizakötvény-kibocsátásból befolyó pénzhez, miért a sportegyesületek kapják a bankoktól a támogatást, vagy miért nem fizetnek abból a 250 milliárdból, amit a Matolcsy vezette Nemzeti Bank ért el az árfolyamnyereséggel?