Nácik jönnek Magyarországra

Föld S. Péter 2023. október 1. 15:05 2023. okt. 1. 15:05

Magukat ortodox nemzetiszocialistának nevező osztrák neonácik érkeznek a jövő hétvégén Sopronba. A tervezett találkozónak egyelőre csak az időpontja ismert, a helyszíne azonban nem. A városban nagy a felháborodás, miközben a rendőrség közleményben tudatta, hogy – együttműködve a társszervekkel, és az önkormányzattal – megteszi a szükséges intézkedéseket a közrend és közbiztonság fenntartása érdekében.

Sopron kormánypárti polgármestere, Farkas Ciprián annyit mondott a sajtónak, hogy a rendezvény helyszíne csakis magántulajdonban lévő területen lehet. Információja erről nincs, sejtése viszont van. A szélsőjobboldali találkozó névadója, Gerd Honsik ugyanis 2016-ban Sopronban házat vásárolt, amit a gyermekei 2018-ban megörököltek. A polgármester szerint nem kizárt, hogy a szélsőséges nézeteiről ismert író egykori háza adhat teret a gyűlésnek.

A rendőrségre hivatalosan egyelőre nem érkezett helyfoglalásra vonatkozó kérelem, így nem is tudták tudomásul venni (vagy elutasítani) a rendezvény megtartását. Közleményükben viszont igyekeztek megnyugtatni a város polgárait, hogy tudják, mi a dolguk, urai a helyzetnek. „A rendezvény egy szélsőjobboldali találkozó, amelyre várhatóan radikális szimpatizánsok érkeznek Európa országaiból, így okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése. Magyarország – közismerten jelentős eredményeket elérve – zéró toleranciát hirdetett ezekkel a jelenségekkel szemben, melyeket a jog eszközeivel is üldöz. A szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben a rendőrség határozottan, ellentmondást nem tűrően, az elkövetés súlyának arányában fog fellépni, amennyiben szükséges. A kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes közrend és közbiztonság fenntartása érdekében a rendőrség a szükséges intézkedéseket megteszi, együttműködve a társszervekkel, és az önkormányzattal.” – olvasható a police.hu oldalon megjelent közleményben.

Orbán Viktor 2017-ben, a felújított Klebelsberg kastély átadó ünnepségén kiváló államférfinek nevezte Horthy Miklóst. Azt a kormányzót, aki Teleki Pálhoz írott levelében arról értekezett, hogy „ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam”, Hitlerhez írott levelében pedig hűségéről biztosította a Führert és azt ígérte neki, hogy „a zsidók fokozatos kikapcsolására vonatkozó további intézkedések folyamatban vannak, s amint meg lesznek teremtve elszállításuk feltételei, ezt végre is fogjuk hajtani.”

Orbán, amikor csak módjában áll, elmondja, hogy ő és kormánya zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben. A zéró tolerancia a miniszterelnök értelmezésében azt jelenti, hogy csak neki és a kormánynak volt joga néhány évvel ezelőtt teleplakátolni az országot a zsidó származású Soros György arcképével, és a fotója alá cinikusan odaírni, hogy „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!” Egyáltalán nem meglepő, hogy némelyek ezen felbátorodva a Soros arcképére mázolt „Büdös zsidó” megjegyzéssel egészítették ki a plakát szövegét. A kormány persze mosta kezeit, és azzal érvelt, hogy nekik semmi közük a vállalhatatlan szövegekhez.

Abból, hogy Orbán kivételes államférfinek nevezte Horthy Miklóst, egyébként nem derült ki, hogy a miniszterelnöknek mi a véleménye Horthyról. Arról az emberről, akinek regnálása alatt születtek a zsidótörvények, amelyek végül mintegy félmillió zsidó származású magyar ember elpusztításhoz vezettek. Aki kormányzó volt akkor is, amikor Magyarország belépett egy igazságtalan, és utóbb vesztesen megvívott háborúba, s nem kis mértékben a felelős a II. magyar hadsereg katonáinak elpusztulásáért a Don-kanyarban.

Orbán megfogalmazásából mindössze az vált világossá, hogy Magyarország miniszterelnöke hasznosnak tartotta közölni, hogy Horthy kivételes államférfi. Szándéka szerint a jobboldalnak üzent ezzel, ám elvétette a célt. A normális, tisztességes jobboldalnak ugyanis ezzel nem lehet üzenni, mert a magukat valóban polgárnak tartó jobboldali emberek nem tekintenek Horthyra kivételes államférfiként. A normális, tisztességes jobboldali emberek tudják, hogy Horthy sok százezer zsidó és nem zsidó származású magyar ember haláláért felelős. Orbán ezzel a vállalhatatlan kijelentésével – csakúgy, mint most, amikor Marine Le Pent fogadta a Karmelitában – a szélsőjobbnak üzent, valamint azoknak a Fidesz-fanoknak, akik még mindig vakon és gátlástalanul követik őt ideológiai kanyargásai közepette.

Látszólag elkanyarodtunk a Sopronba készülő neonácik találkozójától, de valójában ugyanott vagyunk. A gyűlölet ugyanis egy tőről fakad, és csak a pillanatnyi helyzet függvénye, hogy éppen kiket talál meg.