Nagy bajban vannak a fecskék, sokan próbálnak segíteni

HírKlikk 2024. szeptember 15. 18:40 2024. szept. 15. 18:40

A váratlanul hidegre fordult idő miatt bajba kerültek az útra készülő fecskék. A madarak nem találnak a levegőben elegendő repülő rovart, legyengült állapotukban pedig nem tudnak útnak indulni, hogy elérjék a melegebb éghajlatú vidékeket. Különösen a Balaton északi partján súlyos a helyzet, ahol a fecskék egészen alacsonyan, a földtől alig néhány centiméter magasságban repdesnek élelmet keresve és sokan közülük az utakon közlekedő autók kerekei alatt végzik.

A Mályi Természetvédő Egyesület beszámolója szerint egyre több hívás és bejelentés érkezik hozzájuk fecskékkel kapcsolatban. „Az esős, hideg idő megállásra kényszerítette a vonulásban lévő fecskéket. Az ország minden pontján tapasztalható a fecskék tömeges megjelenése” – idézi a hvg.hu az egyesület közleményét. Az esős, hideg időben csoportosan próbálnak száraz menedéket keresi és akár több száz fecske is megjelenhet teraszokon, házak falán, párkányokon. 

„Több száz fecske alszik ma nálunk a garázsban, kazánházban, raktárban. Szerencsére jó állapotban vannak, de holnaptól enniük kell. Valakinek ötlete, hogyan lehet ennyi fecskét vendégül látni?” – tette fel a kérdést Facebook-oldalán a balatonszepezdi Sir David Balaton Castle kastélyszálló. A közzétett képeken jól látszik, hogy a szálló minden elfoglalható részét megszállták a hideg elől menekülő madarak.

A Mályi Természetvédő Egyesület közzétett néhány tanácsot is azzal kapcsolatban, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk a melegre vágyó madarakkal. Többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy ne menjünk oda hozzájuk, ne zavarjuk őket. „Ilyenkor a menedék alatt összebújva melegítik egymást és tartalékolják az energiájukat. Ha zavarva vannak, újra és újra kirepülnek az esőben és ezzel egyre több energiát veszítenek.” 

Emellett fontos, hogy ne próbáljuk etetni őket, kenyérrel, magokkal. A fecskék rovarevők, így ezeket a táplálékokat nem fogják megenni, csak ismét megzavarhatjuk a pihenőjüket.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom