Nagy Erzsébet: kettős mércével kezeli a kormány a pedagógussztrájkot

HírKlikk 2022. január 22. 12:30 2022. jan. 22. 12:30

Már több mint 17 ezren írták alá azt a petíciót, amelyet a pedagógus-szakszervezetek indítottak a figyelmeztető sztrájk megtartásért és támogatásáért – mondta a Klikk FM Politikai nagyító műsorában Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetőségi tagja. Kezdeményezésükhöz most már a szülők, a gazdasági szereplők és az oktatással elégedetlen magyar állampolgárok is csatlakozhatnak. 

Nagy Erzsébet először elmondta, hogy még mindig nem fedte fel magát az a névtelen levélíró, aki Orbán Viktornak címezve megfogalmazta, milyen nyomorúságos körülmények között él – tanár létére. A PDSZ szeretné közvetíteni a felajánlásokat, miközben a szervezet Facebook-oldalán egyre többen fedik fel, névvel és arccal, hogy milyen rettenetes sorsban van részük – tette hozzá.

„Ebben az értelemben abszolút egyenlőség van, mindegy, hogy valaki egy kis faluban, kis iskolában tanít vagy a belvárosban, egy állami elit gimnáziumban, ugyanilyen nyomorúságos bérrel kell, hogy számoljon.”

A január 31-i figyelmeztető sztrájkkal kapcsolatban elmondta, a bírósághoz fordultak a még elégséges szolgáltatások ügyében, erre most hétfőn kerül sor.

„Azt taglalják folyamatosan, hogy a tanulók oktatáshoz való joga hogyan sérül, ha csak felügyelet van e két óra alatt, mintha nem csak felügyelet lenne az ország nagyon sok intézményében régóta a járványügyi helyzet miatt. Arra hívják még fel a figyelmet, ha olyan felügyelet lenne, ahol összekeverednek a csoportba tartozó gyerekek, az a pandémia miatt mennyire káros, miközben tudjuk, hogy hány intézményben kénytelenek összevonni tanulócsoportokat, mert nincs elegendő pedagógus, aki vigyázna rájuk.”

Úgy gondolná a minisztérium, ha osztályonként csak egy-egy fő kér felügyeletet, akkor melléjük egy-egy pedagógust kellene beosztani? – tette fel a kérdést.

„Vicc, hogy ilyen kettős mércével kezelik a figyelmeztető sztrájkot és általában az oktatást.”

„A kormány csak gyermekmegőrzőként tekint az állami oktatásra, de amikor szóba kerül a sztrájk lehetősége, akkor rögtön felhívják a figyelmünket az oktatáshoz való, alaptörvénybe foglalt jogra, ami mellesleg köszönőviszonyban sincs a sztrájktörvényben előírt, a lakosságot alapvetően érintő szolgáltatással. Már régóta gyermekmegőrzés folyik az iskolákban.”

A pályaelhagyók is sokan vannak – hívta fel a figyelmet Nagy Erzsébet. Ennek csak egyik nyomós oka az alacsony bér és a hihetetlen munkaterhelés, a rengeteg ki nem fizetett túlóra. A másik a rendkívül megalázó pedagógusi minősítési rendszer.

Hol van még egy olyan diploma, amit ha valaki megszerez, két év múlva nevetséges tortúrán kell keresztülmenni? Portfóliót kell feltöltenie, aztán minősítési eljárásban részt venni, amikor kijön két kollégája, akik elvégeztek egy ezzel kapcsolatos továbbképzést, és eldöntik, hogy alkalmas-e a pályára, két tanítási óra megtekintése után – sorolta a Klikk FM Politikai nagyító című műsorában az oktatási szakember.

Forrás: Hírklikk