Nagy Erzsébet: lesz országos egységes sztrájk október 5-én

Millei Ilona 2022. szeptember 27. 07:07 2022. szept. 27. 07:07

Kétféle álláspontot képvisel a két pedagógus szakszervezet az országos egységes sztrájk október 5-i megtartása ügyében. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) október 5-ére – vagyis a Pedagógusjogok Világnapjára – hirdetett tiltakozó akciót. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) túl korainak tartja ezt az időpontot. Ők november 22-ét, a Magyar Közoktatás Napját megfelelőbbnek tartanák.

„Lesz országos egységes sztrájk október 5-én, még akkor is, ha a PSZ vezetősége ezt korainak tartja” – mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja. Arra a kérdésünkre, hogy lehet-e egy világnapot sztrájkkal ünnepelni, azt válaszolta: miért ne lehetne október 5-ét, a Pedagógusjogok Világnapját sztrájkkal ünnepelni. Indoklásul elmagyarázta, hogy az oktatás fontos, most pedig sajnos a romjaiért kell harcolni. Azért küzdenek, hogy valamelyest fel tudjanak tápászkodni, ne hagyják el továbbra is tömegével a pályát a pedagógusok és a sztrájkkövetelések megvalósuljanak. Hozzátette, a pedagógusok jogaiba a munkabeszüntetés joga is beletartozna. Ez a jog azonban Magyarországon az utóbbi időben sérül, ezért is léptek már a strasbourgi emberi jogi bíróság felé. A rendelettel szemben ott, a törvény ellen az Alkotmánybíróságon léptek fel. 

Nagy Erzsébet önellentmondást lát abban, hogy a Pedagógusok Szakszervezete korainak véli az országos sztrájkot, a már mostantól meghirdetett gördülő sztrájkot viszont nem. A PDSZ úgy látja, meg lehet szervezni október 5-ére az országos egységes sztrájkot. Emlékeztetett rá, hogy más szférából is vannak már jelentkezők, akik arra a napra sztrájkot szerveznek. A neveket azonban addig nem akarta elárulni, amíg ők maguk be nem jelentik először.

A sztrájk mellett – folytatta Nagy Erzsébet -–a PSZ-szel együtt felkeresik az ombudsmani hivatalokat. Át akarják nyújtani az eddig összegyűjtött panaszokat, hogy felhívják a figyelmet a helyi problémákra. Ugyancsak október 5-ére tervezik a Hídfoglalás a tanárokért nevű eseményt. Ezt diákok, a Grund nevű csoport szervezi a Jászai Mari térre 17 órától. Igazából ez a kezdeményezés még előbb is született meg, mint a PDSZ elhatározása az országos egységes sztrájkról. Az érdekképviseletnél viszont azt gondolták, ha a Pedagógusjogok Világnapján a diákok ilyen szolidárisak, akkor ők sem maradhatnak le. Emiatt született meg az egységes országos sztrájk terve.

Szerettünk volna a Pedagógusok Szakszervezetével is beszélni minderről, de a szervezet nem volt elérhető, mivel országos vezetősége egész napos ülést tartott. Arra, hogy ott miről is beszélhettek csak az a közlemény tanúskodik, amit az ülés után adtak ki. Ebben többek között azt írják, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a Magyar Közoktatás Napjához, november 22-éhez kapcsolódóan tervez országos akciót. A korábban meghirdetett helyi gördülő sztrájkok folyamatosak, azok szervezéséhez a PSZ továbbra is minden segítséget megad, ideértve a jogi segítségnyújtást is.

„Bár minden akció előrébb viszi az oktatásban dolgozók küzdelmét, az október 5-ére meghirdetett országos sztrájk megszervezéséhez – a Pedagógusok Szakszervezete szerint – nincs elegendő idő.” Közleményüket azzal zárják: „a Pedagógusok Szakszervezete országos vezetősége örömét fejezi ki, hogy több éves munkája eredményes, ugyanis egyre többen ismerik fel, hogy az oktatás mindannyiunk közös ügye.”