Nagyon veszélyes a Covid-influenza combo

NVZS 2022. március 30. 15:26 2022. márc. 30. 15:26

Immár komoly tudományos kutatás is igazolja a többek által már 2020-ban felvetett gondolatot, miszerint sokkal veszélyesebb az emberekre, ha egyszerre fertőződnek meg koronavírussal és influenza vírussal. A halálozás esélye ilyenkor a 2,4-szeresére, a lélegeztetőgép szükségessége pedig a négyszeresére nő egy „szimpla” Covid-fertőzéshez viszonyítva. Jelenleg az influenza-járvány Magyarországon (is) felfelé ívelő szakaszban van, két hónappal ezelőtt azonban még csak alig valamivel több, mint hatszázezer ember oltatta be magát. Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos hangsúlyozza mindkét vakcina felvételének fontosságát.

A Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint kétszer nagyobb a halálozás kockázata akkor, ha egy beteg a koronavírus mellett influenzával is megfertőződött – írta a The Guardian brit lapra hivatkozva a Portfolió. Három brit és egy holland egyetem kutatói 305 ezer kórházba került beteget vizsgáltak meg, közülük 6965 betegnél mutatták ki a koronavírust, 227-nél pedig mellette az influenzavírust is. További vizsgálatokkal arra jutottak, hogy a korona- és egyben influenzavírussal is megfertőződöttek körében négyszer gyakoribb az olyan súlyos eset, amikor lélegeztetőgépre kell tenni a beteget, s 2,4-szer az elhalálozás. A kutatók azt is megállapították, hogy az influenza vírus terjedésével megnő a veszélye a kettős megfertőződésnek. Éppen ezért azt javasolják, hogy a kórházakban módosítsák a Covid-tesztelési stratégiát, s a bekerülteket influenza ellen is teszteljék. Egyben nagyon fontosnak tartják, hogy mindenki oltassa be magát mindkét vírus ellen, s kérjen erősítő oltásokat is.

„Már 2000 őszén is többen mondogattuk azt, amire most ez a komoly nemzetközi tanulmány is rávilágított: szükség van a dupla beoltottságra, arra, hogy a koronavírus-elleni vakcina mellett az emberek megkapják az influenza elleni oltást is” – reagált a hírre Falus Ferenc, hozzátéve: az már más kérdés, hogy abban az évben ez a probléma nemigen jelentkezett, mivel elmaradt az influenza-járvány. Ám most kiemelten fontos lenne, már csak azért is, mert – ahogy azt a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai is mutatják – felfelé ívelő szakaszban van az influenza-járvány.

S valóban, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb – 2022. március 14-20. közötti időszakra vonatkozó – jelentésében az áll, hogy a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok 20 százalékkal több beteget regisztráltak 2022. március 14. és 20. között, mint a megelőző héten. A jelentések alapján végzett becslés szerint az országban a 11. héten 25 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, 100 ezer lakos közül 257-en. A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján az NNK azt állapította meg, hogy az influenzaszerű megbetegedések számának három hete tartó emelkedése országosan folytatódott. Az egyes közigazgatási területeken a 100 ezer lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma 77 és 653 között változott. Ebben a szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust (110), az influenza pozitivitási arány 78,6 százalékának felelt meg.

Falus szerint azonban van még egy további veszély is, amitől egyébként midig is tartottak a szakértők. Ez pedig az, hogy egy influenzás betegben mutálódik a koronavírus vagy fordítva, egy koronavírusos betegben az influenza vírus. Ennek a kockázatát pedig már csak azért is csökkenteni kell, mert vannak jelei annak, hogy az aggodalom messze nem alaptalan – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy nem véletlenül próbálták rábeszélni az embereket már az előző, a 2020/21-es szezonban is arra, hogy oltassák be magukat influenza elleni vakcinával is – így utólag ugyanis beigazolódott, hogy ez is indokolt volt. Akkor persze „Orbán volt olyan kedves, hogy pánikot keltett azzal, hogy elsőnek oltatta be magát– nyilvánosan – influenza ellen, majd gyorsan államosította a négykomponensű oltóanyag beszerzését” – idézte fel Falus, rámutatva: az államosítás után hiány keletkezett, a háziorvosok fele annyit kaptak a vakcinákból, mint amennyit igényeltek. A hagyományos oltóanyagból egyébiránt a szokásos 1,3 millió adag állt rendelkezésre, pedig lehetett tudni, hogy nagy lesz a kereslet az ingyenesen biztosított vakcina iránt, amit tehát a kormány csinált, nem volt más, mint „szándékos pánikkeltés”. (Az már más kérdés, hogy amikor megjelent a Covid elleni védőoltás, Orbán már hátrahúzódott, közölve, hogy neki is meg kell várnia a sorát, pedig nem volt még akkor oltási terv sem – jegyezte meg.)

Azt azonban máig nem tudni, hogy mennyien voltak és vannak most beoltva influenza ellen – állítja Falus, aki szerint még a 2020-as kampány végelszámolási adatait sem lehet megtalálni. A háziorvosoktól kétszer gyűjtötték be az adatokat, ám a végső hiteles adatot nem közölték. Annyit lehet csak tudni, hogy 1,3 millió hagyományos oltóanyag állt rendelkezésre, amihez még rendeltek vagy 300 ezret, illetve a Sanofi négykomponensű vakcinájából vettek mintegy 200 ezret. Azaz, minimum másfél millió adag influenza elleni oltóanyag volt a megelőző szezonban. Az idén azonban nem rendeltek plusz adagokat, így a szokásos mennyiség lehet az országban. Viszont azt nem lehet tudni, hogy mennyit adtak be belőle.

Arra találunk csak forrást, hogy január 3-áig a rendelkezésre álló 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag 49,1 százalékát (638 451 adagot) használták fel.

„Akárhogyan is, az biztos, hogy egy szélesebb véd-oltottságot célul kitűző stratégiára lenne szükség Magyarországon” – húzta alá Falus Ferenc. A szakember reméli, hogy az új vakcinafejlesztési stratégia eredményeként sokkal hatékonyabb influenza elleni védőoltás jelenik majd meg idehaza. Ugyanis amit most használunk, az lényegében ugyanaz, mint a kínai – mondta, megjegyezve: ez ugyan jó, de nem annyira hatékony, mint a korszerű vakcinák.