Nagyváradi fociakadémia

Dr. Dávid Ferenc       2020. január 10. 18:59 2020. jan. 10. 18:59

Futballakadémia épülhet Nagyvárad közelében magyarországi kormánytámogatással – mondta Sorin Cigan a Gazeta Sporturilor sportnapilapban csütörtökön megjelent interjúban. Az egykori futballista 8 millió euró (2,6 milliárd forint) alaptőkére számít az építkezéshez, hogy utána évi 2-4 millió eurós költségvetésből működjön az utánpótlásképző. „A cél, hogy idővel egy csapat a romániai másod- vagy harmadosztályban szerepeljen. Szégyenletes, hogy egy ilyen projekthez itthon nem találni támogatást” – fogalmazott a Magyarországon edzőként dolgozó korábbi csatár. (2020. január 10. -kronikaonline.ro)

A Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) vádjai szerint Sorin Cigan, a Borosjenői Tricotaje egykori edzője felajánlkozására, miszerint befolyással bír a Nagyváradi Bihar FC szakmai stábjára és játékosaira, Onu asszony igent mondott és 30 ezer eurót adott Cigannak azért, hogy rábírja a nagyváradi labdarúgókat a 2009. június 13-án sorra került UAC–Nagyváradi Bihar FC mérkőzés aradiak javára történt megbundázására.(..) A nagyváradi Törvényszék a több mint két éve tartó eljárás során, a tanúvallomások alapján kiderítette, hogy Onu asszony Sorin Cigan felajánlkozására 30 ezer eurót bízott rá, a nagyváradiak elleni bajnoki mérkőzés megbízására, amiért első fokon Sorin Cigant hatéves próbaidővel hároméves felfüggesztett börtönbüntetésre, míg Onu asszonyra ötéves próbaidejű, két és fél éves, szintén felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki. Ezen felül a megvesztegetés tárgyát szolgáló 30 ezer eurót is az állam javára lefoglalták.  Az ítélet nem jogerős, a felek még fellebbezhetnek, amit várhatóan meg is tesznek majd.” (2012. január 25. – nyugatijelen.com)

Azt nem tudom, hogy született-e jogerős ítélet az ügyben. Őszintén mondva, nem is nagyon érdekel, de azt talán óvatosan kimondhatom, hogy a tervezett akadémiáról talán nem Cigan úrnak kellene ilyen lelkesen nyilatkoznia.

Azt viszont tudom, hogy a magyar akadémiai szisztéma teljességgel alkalmatlan a minőségi labdarúgóképzésre, ellenben közpénz-szivattyúként remekül működik. (Lásd: szombathelyi Illés akadémia). Külföldre jobb kivinni az alapító tőkét és a működéshez szükséges anyagi forrást, mivel így kiesik a hazai látókörből a pénzfelhasználás módja, minősége, és Budapesten senkit nem érdekel, hogy egy határon túli egyesület (és annak utánpótlásképzője) milyen eredményességgel működik.

Ezek a hazafias és baráti megfontolásból átadott pénzek először eltűnnek a süllyesztőben, utána pedig – teljesítménykövetelmény és színvonalas ellenszolgáltatás nélkül – magánszámlákon landolnak.

Ennek a mostani történetnek az a különleges bája, hogy a labdarúgóként rossz hírbe keveredett Sorin Cigan népszerűsíti a tervezett új focisulit. Cigan nyilatkozatában nehezményezi, hogy a projekthez román támogatás nem érkezik, azaz a „zseniális” kezdeményezés keleti szomszédunknál nem aratott igazán nagy sikert. Persze az is lehet, hogy a román hivatalos sportvezetés már megtanulta: nem pénztemető akadémiákra, hanem színvonalas utánpótlásképzésre van szükség.