Napi 4500 új munkanélküli, akiken nem segít a kormány

HírKlikk 2020. április 9. 17:47 2020. ápr. 9. 17:47

Naponta körülbelül 4500 ember veszíti el az állását, a kormány rajtuk nem segít – hívta fel a Népszava figyelmét Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. A szakszervezetek szerint már több mint 100 ezer friss munkanélküli van, miközben a kabinet bérátvállalási-konstrukciója nem állítja meg az állásvesztési hullámot.

„Ma is önkéntes munkát végzünk Pécsett, az időseknek segítünk bevásárolni a boltban és gyógyszertárban, de arra sikerült időt szakítani, hogy a szakszervezetek vezetőivel egyeztessek, és sok mindenben közös nevezőre jutottunk. Például abban, hogy egyes közalkalmazottak, közszolgálati dolgozók 100 százalékos bérpótlékot kapjanak” – számolt be a lapnak az érdekvédőkkel folytatott megbeszélésről Tóth Bertalan.

Az MSZP elnöke szerint, azoknak járna ez a többletjuttatás, akiknek a munkája az, hogy közvetlenül találkozzanak az emberekkel: így kiemelt pótlék illetné meg az egészségügyben dolgozókat, az idősgondozókat, de a munkaügyi hivatalok munkatársait is, hiszen irodáikba áradnak a friss munkanélküliek – olvasható a cikkben.

A versenyszféra szakszervezetei – figyelmeztet Tóth Bertalan – úgy kalkulálnak, hogy míg márciusban naponta körülbelül 2500 ember veszítette el az állását, mára ez a szám 4500-ra nőtt. És nagy részük képtelen új állást találni. Azaz az érdekvédők szerint, mintegy százezer ember kerülhetett utcára – csakhogy erről a kormány nem kommunikál. Az viszont egyértelmű a kabinet gazdasági mentőcsomagjából, mondta az MSZP-s politikus, hogy elengedte a munkájukat vesztők kezét: sem az álláskeresési időszakot nem akarja megnövelni, sem az álláskeresési járadékot. Az MSZP azt követeli, hogy háromról kilenc hónapra hosszabbodjon az álláskeresési időszak, ami alatt legalább 100 ezer forint járjon az embereknek.

Már csak azért is, mert az elbocsátást nem gátolja a kabinet „bérátvállalási-konstrukciója”. Ugyanis a kormány ebben a formában csak azoknak fizet, akiket a munkaadója a jövőben nem teljes, hanem részmunkaidőben foglalkoztat – ők a kieső munkabérük 70 százalékát kapják az államtól, maximum 70 ezer forint erejéig. Csakhogy Tóth Bertalan szerint, ez a támogatás kevés, annál is inkább, mert sok cég egyáltalán nem élhet vele. Hiszen rengeteg olyan kis- és középvállalkozás van, amelyik teljesen elveszítette az árbevételét, egyik napról a másikra kerül a csőd szélére, így a fenti konstrukció nem akadályozza meg, hogy naponta ezrek veszítsék el a munkájukat.

Abban állapodtunk meg a szakszervezetekkel, hogy közösen kidolgozunk egy valódi megoldást kínáló javaslatot, amely egyrészt megvédi a munkahelyeket, másrészt segít azoknak, akik elvesztették az állásukat – mondta a Népszavának a pártelnök.