Nekiállt a rezsicsökkentés leépítésének a kormány 

NVZS 2022. július 13. 18:02 2022. júl. 13. 18:02

A fogyasztók egynegyedét brutálisan érinti a kormány által ma meghozott, a rezsicsökkentés „vívmányának” leépítése útján az első lépésnek tekinthető döntés. Miközben kihirdették az energia-veszélyhelyzetet, hétpontos intézkedési tervet jelentettek be, amelynek leglényegesebb pontja szerint a rezsicsökkentett gáz- és áramárat csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják, afelett piaci árat kell fizetni. Persze azonnal, augusztus elsejétől, ami azt jelenti, hogy már a júliusi fogyasztás után is. Vajda Zoltán országgyűlési képviselő szerint a választási osztogatást veri le Orbán az embereken: két nap alatt két durva intézkedést már hoztak is, hozzátette: „kíváncsian várom a harmadikat”. 

Meghirdeti az energia-veszélyhelyzetet a kormány, arra hivatkozva, hogy az elmúlt egy év alatt az áram ára az ötszörösére, a gázé pedig a hatszorosára emelkedett. A szokásos csütörtöknél egy nappal előbb, már szerdán megtartották a kormányinfót, miután délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök vezényletével rendkívüli ülést tartott a kormány az európai energiahelyzet apropóján. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos magyarázta a bizonyítványt.

„A kormányinfón elhangzott hét bejelentés közül csak egyet lehet valójában érdeminek nevezni, mégpedig azt, hogy hozzányúlnak a rezsicsökkentéshez” – kommentálta a Hírklikknek a bejelentéseket Vajda Zoltán. Amikor az ellenzék bármit felvetett a rezsicsökkentéssel kapcsolatban – azt például, hogy az igazi rezsicsökkentés a szigetelés, a pazarlás visszafogása lenne –, akkor a Fidesz mindig bekapcsolta a „legundorítóbb propagandahadjáratot”, most pedig maguk léptek.  

„Előre megmondtuk, a választási kampányban jómagam is sokszor beszéltem róla, hogy – némi torz hasonlattal élve –, mint Lúdas Matyi Döbrögin, Orbán háromszor veri majd le az embereken az elképesztő választási osztogatását” – mondta Vajda Zoltán. A szocialista parlamenti képviselő szerint az első a majdnem félmillió magyar vállalkozót egzisztenciális válságba taszító, érdemi adóemelést jelentő kata-szabályok hét eleji megváltoztatása volt. A második ma született meg: az Orbán-vezette válságtanácskozás után lényegében bejelentették a rezsicsökkentés kivezetésének az elindítását. „Kíváncsian várom, hogy mi lesz a harmadik a sorban” – tette hozzá a gazdasági témákkal foglalkozó politikus.

Szerinte mintha szándékosan a nyár elején hoznák meg a durva intézkedéseket, hogy az embereknek ne legyen energiájuk magukat megvédeni. A jelek szerint Orbánék kezdik felfogni, hogy irtózatos bajban vannak, az infláció szárnyal, a forint mélyrepülésben van, a gazdaság tarthatatlan helyzetbe került – mutatott rá. Mint hozzátette: nagy kapkodást is lát abban, ahogy a kormány próbálja kezelni a helyzetet.

A hét bejelentett intézkedés:

  1. Augusztus 1-jétől a rezsicsökkentett gáz- és áramárat csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják, afelett piaci árat kell fizetni. A gáz esetében ez havi 210 kWh/hó (forintban 15 833), a villamos energia esetében 144 köbméter/hó (forintban 7750.
  2. 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárdra növelik a hazai gázkitermelést. 
  3. Szijjártó Péter külügyminisztert felhatalmazta a kormány, hogy további gázkészleteket szerezzen be. (Ma a gáztárolóink 44 százalékos töltöttségűek)
  4. Kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és tűzifára, a bértárolás a kivétel.
  5. A kormány jelentősen fokozza a szénbányászatot.
  6. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újra indítják.
  7. Kezdeményezik a paksi erőmű üzemidejének a meghosszabbítását.