Nem árulják el, elrendelték-e Orbán számára a karantént

NVZS 2020. október 28. 17:50 2020. okt. 28. 17:50

Semmitmondó, a kérdéseinket gyakorlatilag figyelembe nem vevő válaszokat kaptunk a miniszterelnök szóvivőjétől – igaz, a javára legyen mondva, postafordultával. Pedig a kérdéseink túlzás nélkül minden magyart érintenek: ugyanis arra irányultak, hogy megtudjunk valamit Orbán Viktor koronavírus-elleni védelméről. Különös apropót pedig az adott a szerintünk közérdeklődésre joggal számon tartó kérdéseinkre, hogy tegnap nyilvánosságra került, a kormányfő hétfőn személyesen tárgyalt Vidnyánszky Attilával, akiről kiderült, pozitív lett a koronavírus-tesztje.

„A miniszterelnök programjait minden esetben az aktuális járványügyi előírások maradéktalan betartásával szervezzük meg és bonyolítjuk le” – tudatta szerkesztőségünkkel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. 

Ennek a magunk részéről igencsak örülünk, s bíztunk is abban, hogy így volt, van és lesz a jövőben is. De mi nem ezt kérdeztük. A Hírklikk a következőkre szeretett volna megnyugtató választ kapni:

- Tesztelték-e a miniszterelnököt azóta koronavírusra? Ha igen, mi az eredménye? 
- Végeztek-e kontaktuskutatást hétfő óta?
- Letesztelték-e mindazokat, akikkel – akár hivatalos, akár magánprogram keretében – Orbán Viktor azóta érintkezett? 
- Karanténba vonultatták-e Orbán Viktort azután, hogy Vidnyányszky Attila pozitív tesztet produkált? 
- Milyen sűrűn tesztelik Orbán Viktort?  
- Milyen óvintézkedéseket tartanak fenn Orbán Viktor védelmére a járvány kapcsán? (Gondolok itt például a kormány vele személyes érintkezésbe kerülő tagjainak az előzetes tesztelésére, stb.)

Mint mi is beszámoltunk róla, a hvg.hu információja szerint, hétfőn ülésezett a Nemzeti Kulturális Tanács, amelyen Orbán Viktor és Vidnyánszky Attila is részt vett, sőt, ők ketten külön is tárgyaltak a megbeszélésen. Kedden kiderült, hogy Vidnyánszky koronavírus-pozitív (a tesztje pozitív lett), a Nemzeti Színház keddi közleménye szerint, „állapota kielégítő, otthonában pihen”.

Álláspontunk szerint Orbán Viktor egészségügyi állapota – egy ilyen járvány idején kiváltképpen – közérdekű információ, miként az is, hogy ő és a stábja betartja-e azokat az előírásokat, amelyek minden más magyar esetében elvártak (tesztelés, kontaktuskutatás, házi karantén, stb.). 

Ahogy azt a világ boldogabb felében megszokhattuk. Például Angela Merkel még tavasszal azért vonult házi karanténba, mert kimutatták a vírust egy orvosnál, akitől március 20-án védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen. 

Persze, lehet követni az Orbán által csodált Donald Trump amerikai elnököt, aki fittyet nem hányva szervezett és vett részt – mondhatni védelem nélkül – olyan eseményeken, amelyeken számos fertőzött is jelen volt. Meg is betegedett, kórházba is került...