Nem biztos, hogy a palackgyűjtögetők hajléktalanok, csak az, hogy szegények

HírKlikk 2024. október 17. 11:35 2024. okt. 17. 11:35

Tévút lenne hajléktalan-problémaként kezelni a visszaváltási rendszer bevezetése óta az utcákon megjelenő palackgyűjtögetést – mondja a fővárosi hajléktalanellátó szervezet vezetője. Kezdeményezésére hamarosan megvalósulhat, hogy szállón is lesz visszaváltó automata, miután korábban jók voltak a tapasztalataik az aludoboz-visszaváltással.

István 44 éves, nem az utcán vagy szállón él, van hol laknia. Alkalmi munkákból tartja fenn magát, de amióta működik a palackvisszaváltás, sokszor gyűjtöget is. Azt mondja, volt már, hogy tízezer forintnyi palackot is összeszedett egy nap, de újabban egyre kevesebbet talál. Általában élelmiszert és italt vesz érte. Tapasztalata szerint nem csak hajléktalanok guberálnak, amióta megjelentek a REpontok, a szegényebbek is kihasználják a lehetőséget. Ő általában Budán gyűjtöget, nemcsak társasházak vagy intézmények kukáiban, hanem rendezvények környékén is. Nem tartja vissza, hogy elvileg megbüntethetik érte, eddig még nem történt ilyen, és atrocitás sem érte kukázás közben – írja a Szabad Európa.

Balog Gyula, a Város Mindenkié csoport aktivistája szerint csak elvétve büntetnek a rendőrök guberálásért, sem a hatóságok, sem a kukázók nem foglalkoznak a már több mint tíz éve bevezetett szigorítással. A palackvisszaváltási lehetőséget jónak tartja, mert hasznos a környezetnek, és akár a túlélést is jelentheti egy-egy gyűjtögetőnek. Ő is úgy látja, hogy ez nem elsősorban a hajléktalanságról, inkább a szegénységről szól.

Több mint egy évvel ezelőtt vetette fel a visszaváltást üzemeltető MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek, hogy jó lenne palackvisszaváltó helyet nyitni hajléktalanszállón. Mostanra jutottak el oda, hogy már a műszaki, technikai feltételekről egyeztetnek, hogyan tudják teljesíteni az előírásokat – mondta a Szabad Európának Zakar Gergely, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) igazgatója. A szervezet a fővárosi önkormányzat hajléktalanokat ellátó intézménye.

Forrás: Szabad Európa


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom