Nem fizet a kormány, inkább átvágja a gyöngyöspatai romákat

Föld S. Péter 2020. január 16. 16:48 2020. jan. 16. 16:48

Nem fizeti ki a kormány a gyöngyöspatai romáknak a szegregált oktatás miatti kártérítést, jelentette be a térség fideszes országgyűlési képviselője. Horváth László január elején a Soros-szervezetek pénzszerző akciójának minősítette a bírósági döntést, mai sajtótájékoztatóján pedig azt mondta, hogy „természetben” fizetnek a szegregáció miatt hátrányos helyzetű romáknak, vagyis, nyelvi és informatikai képzéseket indítanának a számukra.

Horváth képviselő úr lényegében azt mondta ki, hogy a kormány magasról tesz a romákra, és ezzel a mostani bejelentéssel egyúttal azt is demonstrálta, hogy a törvények csak azokra vonatkoznak, akik betartják őket. A kormány nem tartozik ezek közé, ez, ha máshonnan nem, Orbán nemzetközi sajtótájékoztatóján is kiderült. Mint ismeretes, a miniszterelnök rosszallását fejezte ki a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítés miatt. Orbán akkor úgy fogalmazott: ha Gyöngyöspatán élne, felháborítaná, hogy egyesek munka nélkül jutnak magas jövedelemhez.

Nem mintha ez olyan kirívó dolog volna ebben az országban, hiszen naponta jönnek a hírek a NER-lovagok mesés gazdagodásáról, de a gyöngyöspatai romák esetében ráadásul másról van szó. Orbán jogot végzett ember, így azt is tudja, hogy a kártérítés nem munkajövedelem, a kettőt összekeverni az ő esetében tehát nem hiba, hanem aljasság. Ha úgy tetszik, rasszizmus.

Január 17-ig, azaz péntekig kellene a bírósági végzés alapján átutalni az érintett mintegy 60 – azóta felnőtt – roma gyereknek a 99 millió forintot, ám a kormány Horváth képviselővel megüzente, hogy fizetés helyett, egyeztetést javasol. Hogy ezt miként képzelik, arról nem szólt a képviselői sajtótájékoztató – bizonyára nem véletlenül. Merthogy nyilván fogalmuk sincs arról, hogy holnapig hogyan lehet elérni, összehívni az érintett családokat – ha egyáltalán bárki is komolyan gondolja ezt, a még viccnek is rossz „természetbeni juttatást”.

Ami egyébként – ha volna is – olyan lenne, mint halottnak a csók. A szegregált oktatás miatt hátrányt elszenvedett egykori roma gyerekek ugyanis épp a bírósági ítéletnek alapot adó eljárás (a szegregáció) miatt voltak kénytelenek olyan súlyos megkülönböztetést elszenvedni, amelynek következtében a legtöbben közülük írni és olvasni is alig tudnak. Számukra most nyelvi és informatikai képzést ígérni egyszerűen cinizmus.

Nem mintha a fenti stúdiumok haszontalanok lennének. Épp ellenkezőleg, nagyon is fontosak. Csak hát nem ebben a mostani helyzetben. Ha nem lett volna szegregált oktatás, és az érintett – azóta felnőtté vált – gyerekek nem maradtak volna le a tanulásban, akkor most a romák felzárkóztatására szánt, amúgy nem egyszer Farkas Flóriánhoz köthető ügyletek során eltűnt milliárdokból lehetett volna nyelvtanulásra és informatikai képzésre is költeni.

Nyilván Horváth képviselő sem gondolta komolyan, hogy majd természetben kárpótolják azokat a romákat, akik nem természetük, hanem származásuk miatt kerültek hátrányos helyzetbe. Orbán Viktor és kormánya magáról állított ki bizonyítványt, amikor ismételten bebizonyította, hogy magasról tesznek a romákra és a törvényekre.