Nem hisznek az oroszok abban, hogy Putyin mérgezte meg Navalnijt

HírKlikk 2021. január 19. 21:21 2021. jan. 19. 21:21

Egy felmérés szerint az oroszoknak csak a 15 százaléka hiszi, hogy Navanijt az orosz hatóságok mérgezték meg. Ez a Reuters szerint megmutatja, mennyire nehéz az ellenzéki politikus számára a közvélemény alakítása, dacára annak, hogy a vele történtekről szóló videóit milliók nézték meg, és az események hatalmas nemzetközi sajtónyilvánosságot kaptak. 

A tekintélyes és meglehetősen függetlennek tekintett orosz Levada Intézet egy korábbi felmérését ismerteti a Reuters brit hírügynökség. Eszerint az oroszok fele hiszi, hogy Alekszej Navalnijt nem mérgezték meg, illetve, hogy a megmérgezése nyugati titkosszolgálatok által megrendezett színjáték volt csupán. Ezen belül az előbbit válaszolta a megkérdezettek 30, az utóbbit pedig a válaszadók 19 százaléka.

A mérgezésben kételkedők között sokan vannak az idősebb korosztályokból, akik az állami médiából tájékozódnak. A fiatalabbak és az aktív internethasználók közül jóval többen hajlanak arra, hogy a hatóságoknak tulajdonítsák a mérgezési kísérletet.