Nem jó, ha egy országnak hazudós miniszterelnöke van

Föld S. Péter 2019. október 31. 14:18 2019. okt. 31. 14:18

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatóján, ahol szokás szerint csak megbízható sajtómunkások kérdezhettek, olyanok, akikről feltételezhető, hogy olyat kérdeznek, amire lehet jól válaszolni, a magyar miniszterelnököt Zelenszkuj ukrán elnökről is kérdezték. Orbán hozta önmagát, és a kitérően, azaz gyakorlatilag sehogyan sem válaszolt. Egy „régi magyar mondásra”, hivatkozott, ami szerinte így hangzik: „amíg személyesen nem ismerünk meg valakit, addig nem mondunk róla véleményt”.

Ez persze nettó hazugság. Ilyen magyar mondás nincs. Lehet ilyet mondani, de ettől még ez a kijelentés nem lesz régi magyar mondás. Nincs olyan régi magyar mondás, ami azt sugallja, hogy mi magyarok ebben is mások vagyunk, mint a többiek. Hitlert sem ismertük személyesen, Sztálint sem, mégis van róluk véleményünk. Putyinnal, Erdogannal sem paroláztunk soha, mégis gondolunk róluk valamit.  

Azon most nem nyitnánk vitát, hogy ha Orbán Viktornak és kormányának azért nincs véleménye Zelenszkijről, mert nem ismeri személyesen az ukrán elnököt, akkor mi a fenét csinál a magyar külügyminisztérium illetékes állománya. Túl azon, hogy Szijjártó Péter külügyminiszterként másodállásban akár űrhajós is lehetne, annyit rótta a köröket a világ körül. Ha Orbán nem ismeri személyesen az ukrán elnököt, akkor mivel foglalkoznak azok a külügyi szakértők, akiknek az volna a dolguk, hogy összehozzanak vele egy találkozót.

Már csak azért is fontos volna egy ilyen összejövetel, mert Ukrajnában magyarok is élnek. És ezek a magyarok, akik közül néhányan szavazni időnként átrándulnak az anyaországba, bizonyos, Putyin elnöktől egyáltalán nem független körülmények folytán katonaként háborús helyzetekbe kerülhetnek, és meg is halhatnak a Putyin katonái elleni harcban. Ha másért nem, már csak miattuk is illene, hogy Orbánnak véleménye legyen Zelenszkijről, és nem holmi soha nem volt magyar közmondások mögé bújtatni azt a véleményt, amelyet Putyin orosz elnök mellett állva nem akart kifejteni.

Merthogy, ellentétben Orbán kijelentésével, azt kell gondolnunk, hogy a magyar miniszterelnöknek van véleménye Zelenszkijről. Ha nem is személyesen, de ismeri Zelenszkijt, és van is véleménye róla. Amikor tehát ennek az ellenkezőjét állítja, hazudik. Nem jó, ha egy országnak hazudós miniszterelnöke van. Személyesen mi sem ismerjük Orbánt, de ha egy sajtótájékoztatón, vagy egy baráti társaságban megkérdeznek bennünket, nem hivatkozunk soha nem volt magyar mondásokra, hanem elmondjuk, hogy miért nem kedveljük a miniszterelnököt.