Nem kérnek az egészségügyi dolgozók a kötelező oltásból

HírKlikk 2021. július 18. 09:40 2021. júl. 18. 09:40

Orbán Viktor pénteken reggel jelentette be a Kossuth Rádióban, hogy a magyar kormány kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást az egészségügyi dolgozóknak, vagyis, az egészségügyben a jövőben csak az dolgozhat, aki beoltatja magát a vakcinával. A kijelentése nagy felháborodást váltott ki, ugyanis még az egészségügyi rendszerben is bőven vannak olyanok, akik nem kérnek egyik oltásból sem.

A 168.hu az Egészségügyi dolgozók nevezetű Facebook-csoportot idézi, ahol többen is azt írják, hogy a vakcinák kötelezővé tétele a pályájuk elhagyására kényszeríti őket. Sokan kísérleti szereknek tartják ezeket az oltóanyagokat, és nem szeretnék vállalni a kockázatokat, mások az egészségügyi rendszer összeomlasztására tett újabb kísérletet vélik látni a kormány határozata mögött. Vannak olyanok is, akik viszont teljesen egyetértenek, mondván, az egészségügyi dolgozók a koronavíruson kívül több más betegség ellen is kapnak kötelező védőoltást. „Kiemelten veszélyes környezetben dolgozók ne hisztizzenek, váltsanak munkahelyet, ha nem akarják felvenni a vakcinát” – írta egy hozzászóló.

Magyarországon az egészségügyi rendszer a járvány óta és attól függetlenül is nehéz időszakát éli, az egészségügyi intézményeknek állandó munkaerőhiánnyal kell megküzdeniük. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) felmérése szerint a válaszadó egészségügyi dolgozók ötöde elhagyná a szakmát. Ennek oka leginkább az, hogy nem fizetik meg őket rendesen, és gyakran embertelen munkakörülmények között kell dolgozniuk, illetve a tavasszal bevezetett új szolgálati jogviszony. A módosítással ugyanis megszűnt az ápolók és nővérek közalkalmazotti státusza, emiatt könnyebb őket elbocsátani és kisebb végkielégítésre jogosultak. A kötelező vakcinára vonatkozó rendelet tovább élezi a feszültségeket, így felmerül a kérdés, hogyan hat ez az egészségügyi rendszer amúgy is törékeny felépítésére.

A szakemberek egyébként várták a döntést. Azt egyelőre nem tudni, hogy ténylegesen hányan fogják elhagyni a pályát az intézkedés miatt.

Forrás: 168 Óra