Nem láthatja senki az MNB ötmilliárdért vásárolt festményeit

HírKlikk 2021. május 11. 12:34 2021. máj. 11. 12:34

Összesen 730 – többségében kortárs – műalkotást vásárolt 2020-ban az MNB-Ingatlan Kft. Az Átlátszó adatigénylésére, a cég elárulta, hogy a festményekre közel 5 milliárd forintot költöttek. Erdélyi Katalin, a portál munkatársa szerint nagyon furcsa, hogy a kortárs festményeket bemutató Ludwig Múzeum ehhez képest 21 millió forintot kapott az államtól erre a célra.

Közadatigénylésben kérte ki az Átlátszó az MNB-Ingatlan Kft.-től, hogy milyen alkotásokat vásárolt 2020 januárja óta. A cég által kiadott lista szerint jóval több képről és pénzről van szó, mint amennyiről tájékoztatás jelent meg eddig a közbeszerzési értesítőben. A kft. adatközlése szerint összesen 730 műalkotást vettek, eddig közel 5 milliárd forintért. Azt azonban nem árulták el, hol tárolják a műalkotásokat, csupán annyit közölt az ügyvezető, hogy vigyáznak rájuk.

A cég állítása szerint, a festményekből gyűjteményt állítanak össze. Arról azonban szó sincs, hogy ezek valaha is megtekinthetővé válnak a közönség számára.

Erdélyi Katalin, a cikk szerzője, a Klubrádiónak azt mondta, „azt sem árulták el, hogy miért nem árulják el". Az viszont kiderült, hogy sokkal több műalkotást vett a cég, mint amennyi a közbeszerzési értesítőben szerepel. Van egy egymilliárd forintos eltérés. A pontos összeget az adminisztráció alapján nem lehet meghatározni, mert Erdélyi szerint a közbeszerzési értesítőben – ahogy mindig – a nettó árakat adtak meg, az MNB cégének táblázatában azonban bruttó árakat jelöltek. De voltak olyan műkincsek ebben a listában, amelyeknek áraként az értesítőben szereplő nettó összeget tüntették fel.

A műkincseket – amelyekre nem aukció során tettek szert – drágábban szerezték be, ami a szerző szerint azt a célt is szolgálhatja, hogy felnyomják az árukat. Ez torzítja a piacot. A Magyar Nemzeti Bank cége tavaly 4-5 milliárd forintot forintot költött festményekre, amelyeket senki nem láthat, ezzel szemben a kortárs műalkotásokat bemutató Ludwig Múzeum 2019-ben 21,8 millió forintot kapott az államtól hogy művészeti alkotásokat vásároljon, amelyeket megtekinthetnek a látogatók.

Forrás: Klubrádió