„Nem lépünk vissza az EU-ba" – jelentette ki a brit Munkáspárt vezetője

HírKlikk 2024. május 29. 14:05 2024. máj. 29. 14:05

A közelgő választásokon győzelemre esélyes ellenzéki párt vezetője szerint nem indokolt arról beszélni, hogy Nagy-Britannia visszatér az Európai Unióba, hiszen „erről volt egy népszavazás 2016-ban, és annak lett egy eredménye".

Keir Starmer több területen szorosabb együttműködést szorgalmazott az Európai Unióval. A munkáspárti vezető szerint ugyanakkor „semmi sem szól" az EU-hoz való újbóli csatlakozás mellett, a 2016-os Brexit-szavazás eredményének érvényesnek kell maradnia – írja az Euronews.

Starmer, aki Brexit-ügyi árnyékminiszterként korábban még egy második népszavazás mellett kampányolt, azt mondta, „hatalmas lehetőség" van az EU-val való szorosabb együttműködésre a védelem, a biztonság, az oktatás és a kereskedelem terén. A baloldali politikus jó ideje úgy látja, hogy nincs visszaút országa számára az EU-ba.

A megállapodás egyik lehetséges területe lehet az 1987-ben létrehozott Erasmus diákcsereprogramhoz való újbóli csatlakozás. Ennek keretében diákok milliói töltöttek el időt az EU országaiban egyetemi tanulmányaik részeként – emlékeztet a The Telegraph.

„Nyilvánvaló, hogy biztosítva volt a szabad mozgásunk, amikor az EU tagjai voltunk, de ma már nincs, és nem is fogunk visszatérni. Nem indokolt azt mondani, hogy visszatérünk az EU-ba. 2016-ban megtartottuk azt a népszavazást, és meglett az eredménye" – válaszolt Starmer az EU és Nagy-Britannia közötti szabad munkaerő- és áruforgalom újbóli megteremtésének esélyét firtató kérdésre.

A brit EU-tagságról nyolc éve tartott referendumon a kilépésre szavazók kerültek szűk, 50 százalékot alig meghaladó többségbe. Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, majd az uniós tagság megszűnése utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett.

Rishi Sunak konzervatív párti miniszterelnök július 4-re tűzte ki a parlamenti választások időpontját. A felmérések hónapok óta azt jelzik, hogy a Munkáspárt – a legnagyobb brit ellenzéki erő – 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyben jár a 2010 óta kormányzó konzervatívok előtt. A Sky News/YouGov legújabb felmérése szerint a Labour már 27 százalékponttal vezet a toryk előtt.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom