Nem mindig jó üzlet a bolt

HírKlikk 2024. október 2. 18:25 2024. okt. 2. 18:25

Magyarországon 2023 nyarának a közepén még 110 253 kiskereskedelmi üzlet működött, a tavalyi év végére azonban ez a szám 106 298-ra csökkent. Mindez azt jelenti, hogy a tavalyi év közepétől a tavalyi év végéig a hivatalos számok szerint 3 955 (!) ment tönkre, zárta be a kapuit. Összességében azt is lehet mondani, hogy fél év alatt a hazai üzletek száma majd 4 százalékkal csökkent.

A Pénzcentrum szerint az egész évet tekintve még brutálisabb a helyzet. 2023 végére, 2022. azonos időszakához képest Nógrád megyében 10, Budapesten 9, míg Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 8 százalékkal csökkent az üzletek száma.

A legnagyobb vesztes arányaiban, és a konkrét számok alapján is a főváros, Budapest. Itt ugyanis 5,5 százalékkal csökkent a boltok száma, ami azt jelenti, hogy összesen 1 235 bolttal lett kevesebb Budapesten a tavalyi év végére a nyár közepéhez képest. De arányaiban sok boltot veszített Békés, Baranya, Nógrád, és Pest megye is (igaz, ezek nem érték el az 5 százalékot).

Érdekes az adatokból megfigyelni azt is, hogy egyetlen olyan megye sem volt Magyarországon, ahol ne csökkent volna a kiskereskedelmi üzletek száma. Jól látható tehát, hogy a 2023-as inflációs válság nem csak a vásárlókat érintette meg, de forgalom hiányában a vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hozta. Ha például a teljes 2023-as évet megnézzük, akkor 2022-höz képest a kiskereskedelmi forgalom 8,36 százalékkal csökkent, ami brutálisan magas szám. 

A féléves üzletszámcsökkenés is jelentős, de ha egész 2023-at nézzük, akkor még durvább a helyzet. Nógrád megyében például a kiskereskedelmi üzletek 10 (!) százaléka tűnt el egy esztendő alatt. De Budapesten is nagy volt a vérengzés, a fővárosban a kiskereskedelmi üzletek 9,1 százaléka húzta le a rolót. A dobogó harmadik fokán holtversenyben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye végzett, a csökkenés mindkét hely esetében 8,2 százalékos volt.

Forrás: Pénzcentrum


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom