Nem Orbánon múlik, hogy kimaradunk-e a háborúból

Föld S. Péter 2022. március 25. 18:36 2022. márc. 25. 18:36

Miközben Orbán Viktor a Facebookon arra szólítja fel a magyar választókat, hogy hallgassanak a szívükre és szavazzanak a Fideszre, ő maga nem a szívére hallgat. Erre kell következtetnünk abból, ahogyan a magyar miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij megindító szavaira reagált. Érzéketlenül és elutasítóan, még azt sem tartotta érdemesnek megemlíteni, hogy az ukrán elnök személyesen őt szólította meg. Viktorként szólt hozzá Zelenszkij pénteken hajnalban az uniós csúcson, és arra kérte, hogy gondolja át még egyszer oroszbarát hozzáállását. „Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök arról beszélt, hogy sokszor járt Budapesten, imádja a várost „Láttam az emlékművet is. A cipőket a Duna-parton, ahol tömeggyilkosság történt. Ott voltam a családommal. Nézd, Viktor, tudod, mi történik most Mariupolban? Kérlek, menj a rakpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy ez a mai világban is megtörténhet. Oroszország pontosan ezt csinálja. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, ugyanilyen emberek. Szülők és gyerekek, nagyszülők. Sok ezren" – mondta Zelenszkij, majd hozzátette: „Nincs idő tétovázni. Itt az ideje, hogy azonnal döntsetek"

Erre a megszólításra sokféleképpen lehetett volna válaszolni, emberi hangon például, elmondani, nekünk, magyaroknak sem jó, hogy egy tébolyult elme döntése nyomán lakóházakat, kórházakat, iskolákat bombáznak Ukrajnában. És mindent elkövetünk, hogy segítsünk az ott élő embereknek. Mert nekünk, magyaroknak fontos, hogy magyarok, ukránok és minden más nemzet tagjai békében és biztonságban élhessenek.

Orbán azonban úgy tett, mintha nem is neki szóltak volna Zelenszkij szavai. Legalábbis, ezt kell gondolnunk Havasi Bertalan „tolmácsolása” alapján, hiszen nem személyesen a miniszterelnök, hanem – amint azt már megszokhattuk – ezúttal is a sajtófőnöke ereszkedett le a nyilvánossághoz, és osztotta meg az MTI-n keresztül Orbán válaszát. Amelyben semmi új nem volt, csak a már unalomig ismert, semmitmondó szlogent szajkózta Havasi, miszerint Magyarországnak az az érdeke, hogy kimaradjunk a háborúból. „Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel” – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Sajnálatos módon nem Orbán fogja eldönteni, hogy mi lesz. Ha a helyzet súlyosbodik, vagyis Putyin úgy gondolja, hogy Orbán nem tett meg mindent, amit tőle kért, mert még ez a mostani pávatánc sem elegendő, akkor, ha úri kedve úgy tartja, akár bennünket is megtámadhatnak az orosz tankok. És ebben a nagyon nem kívánt esetben nem mi döntjük el, hogy ki akarunk-e maradni a háborúból, már csak azért sem, mert akkor már benne is vagyunk.

Itt nyugtatnánk meg Orbánt, hogy azok a nemzetek, amelyek pávatánc helyett egyértelműen és tisztességesen kiállnak Ukrajna mellett, elítélik az orosz agressziót – és nem csak úgy általában a háborút –, szintén ki akarnak maradni a háborúból. És a NATO elkötelezett tagjaként nagy valószínűséggel ki is maradnak belőle. Erre épp annyi esélyük van, mint nekünk, magyaroknak, akik, másokhoz hasonlóan, ugyancsak nem kívánunk háborúba keveredni és remélhetőleg nem is fogunk. 

Ez azonban nem Orbánon múlik. Aki évtizedeken át mást sem tett, mint harcra buzdította és csatázni küldte híveit, annak nem áll jól a hirtelen magára aggatott békeharcos egyenruha. Ez a mostani pávatánc legföljebb arra elegendő, hogy Orbán – nem először regnálása alatt – szégyent hozzon Magyarországra.