"Nem stadionokra és külföldi utalásokra kellene költeni a pénzt!"

Nagy András 2019. április 18. 12:33 2019. ápr. 18. 12:33

Kilenc év Fidesz-kormányzás alatt rosszabb lett az egészségügy helyzete, mint a 2010-es állapot. Nem stadionokra és külföldi utalásokra kellene költeni a pénzt. A kezdő orvosok keresetének el kellene érnie a másfél millió forintot, a szakdolgozókénak pedig a 750 ezer forintot – mondta Korózs Lajos csütörtökön.

Kétféleképp lehet forrást bevonni az egészségügybe: vagy „zsebbe nyúl” a kormány, vagy a lakosságtól kér – mondta az MSZP egészségpolitikusa az ATV Start című műsorában.

Az utóbbit kategorikusan visszautasította, mondván: a magyar emberek 99%-a „azért fizet adót és járulékot aktív pályafutása ideje alatt, hogy amikor szüksége van rá, akkor ne kelljen neki még egyszer zsebbe nyúlni”. Ennek ellenére már ma is többet költünk az egészségünkre saját zsebből, mint amennyit az állam belerak az egészségügybe – mondta.

A másik, hogy a kormány eleve csak az egészségügyi kiadások 80%-át fedezi, ezért kúszik föl folyamatosan a kórházak adósságállománya – meg mert az emberhiány miatt külsős munkaerőt kell igénybe venniük, s azért a normálisnál nagyságrendekkel többet kényszerülnek kifizetni.

Az egészségügyi dolgozók „nagyon kemény önkizsákmányolásnak” vetik alá magukat: „ha valahol lehet rabszolgatörvényről beszélni, az az egészségügy”. Nem ritka, hogy hat napon át napi 12 órát dolgoznak, a túlóramennyiségük pedig éves szinten meghaladja az 1000 órát.

„Ez valami borzasztó” – mondta.

26 000 egészségügyi dolgozó hiányzik a rendszerből, többek közt a szülésznők negyede.

Korózs szerit a kormánynak kellene áldoznia az egészségügyre, nem pedig Mexikóba, Kongóba, a  Zöld-foki szigetekre „meg a Szűzmária tudja, hogy hova” küldeni pénzösszegeket. „Pénzmosás! Pénzmosás!” – mondta, rámutatva, hogy senkinek nincs módja ellenőrizni, valójában mire fordítják az oda küldött milliárdokat.

Korózsnak azt is fölvetette a műsorvezető, hogy pártja annak idején belevágott az egészségügy strukturális átalakításába, de nem tudta véghezvinni.

„Akkor az idők végezetéig így kell lenni?” – kérdezett vissza Korózs.

Így folytatta: „Azt mondta a magyar nép 2009 őszén, hogy így nem, akkor nézzük meg, hogy hogy másképpen. Felhatalmazást kapott a Fidesz arra, hogy rendbe tegye az egészségügyet, többek között. Kilenc év után ott se tartunk, ahol 2010-ben tartottunk.”