Németh Gábor: nem vagyunk szolidárisak

HírKlikk 2022. november 29. 07:30 2022. nov. 29. 07:30

Az oktatás ügyében jelenleg is zajló demonstrációk sok tekintetben hasonlóak a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül két évvel ezelőtt kialakult ellenálláshoz. A vélt analógiáról és a várható végkimenetelről beszélgetett Németh Gábor íróval, dramaturggal, az SZFE volt, később a Freeszfe oktatójával Németh Péter a Klikk TV Mélyvíz című adásában.

Az SZFE körüli események eredményét sokan várták reménykedve, hátha ez rést üt végre a NER falain. „Kiderült, hogy ez egy illúzió, aminek az okait nehéz lenne meghatározni” – emlékeztetett Németh Gábor. Mint mondta, az alapvető probléma az lehet, hogy „nem vagyunk szolidárisak”.

Sajnálatos tapasztalat Magyarországon, hogy amennyiben „bármilyen társadalmi csoportot bármilyen hatalmi támadás ér, arra általában az adott társadalmi csoport reagál. Egy kicsit odébb már csak szomorúan nézik az eseményeket vagy a pálya széléről szurkolnak”.

Erre sajnos bőséggel akadt példa az elmúlt bő évtizedben. Ilyen volt az Akadémia ügye, a CEU esete, az oktatás, az elemi iskolák, óvodák helyzete, az egészségügy „és még hosszan sorolhatnánk. Márpedig ezek nem különböző szinteken megoldandó ügyek, hanem összefüggenek és egy általános betegséget jeleznek - és még finoman fogalmaztam”. 

Ez pedig annak ellenére is mélyreható tapasztalat, hogy a forradalmakat általában a fiatalok indítják el, márpedig „a ’forradalom szó azt hiszem a kulcs ebben az esetben. Ezek a megmozdulások még mindig úgy viselkednek, mintha radikális formái volnának a hatalommal való kommunikációnak. Tökéletes tévedés az hinni, hogy amennyiben egyre erősebben állítunk valamit, arra a hatalomnak majd lesz valamilyen válasza. Ez a hatalom semmilyen kommunikációban nincs az alávetettekkel”.

Ezzel szemben olyanok működnek, mint a teljesen értelmetlen és iszonyatos összegbe kerülő nemzeti konzultációs rendszer, „ami minden normális országban közmulatság tárgya volna. Ez zajlik egy valóságos kommunikáció helyett, amire semmi esély”. 

Mindennek ellenére az SZFE-ből kivált, s Freeszfe néven megalakult közösség példáját rendhagyónak és eredményesnek tartja, mivel az volt a cél, hogy „azok a diákok, akik morális, szakmai okokból elhagyták az egyetemet, azok diplomához jussanak. Ez eredményesen megvalósult, s ez abszolút siker”.

Németh Gábor bár független író, egzisztenciálisan nincs kiszolgáltatva közvetlenül a NER-nek, de sajnos olyan világban élünk ismét, hogy felmerül a kérdés, érték-e direkt vagy indirekt retorziók, fenyegetések az SZFE kapcsán vállalt szerepe miatt. 

„Nem érzékeltem. Ez nyilván azért is lehetett, mert eléggé tiszta volt a helyzet, ráadásul egy-két hónappal a nyugdíjazásom előtt történt mindez, azt az időszakot pedig még sikerült megoldanom. Amikor fölálltunk, ezen nem gondolkoztam, semmiképpen nem akartam azzal a társasággal kapcsolatba lépni vagy maradni.” 

A Klikk TV Mélyvíz című adása ide kattintva nézhető meg.