Nemzetközi botrány lett Lázár János Horthyt méltató beszédéből

HírKlikk 2023. szeptember 7. 15:15 2023. szept. 7. 15:15

A nemzetközi sajtó széles körben foglalkozott azzal, ahogyan Lázár János Horthy Miklóst méltatta Kenderesen. Az AP amerikai hírügynökség – amelynek jelentését több sajtóorgánum is közölte – rámutatott: a magyar kormány egyik vezető tisztségviselője éles bírálatokban részesült azért, mert dicsérte az ország II. világháborús vezetőjét, aki a náci Németország szövetségese volt, és aki a XX. századi Európa első zsidóellenes törvényeit hozta meg.

Lázár János Horthy újratemetésének 30. évfordulója alkalmából beszélt Kenderesen.

A vállaltan antiszemita Horthy szövetségre lépett Hitlerrel, és olyan törvényeket hajtott végre, amelyek sok ezer magyar zsidó deportálásához és halálához vezetett – írta az AP, és szó szerint közölte, amit Lázár János mondott. A hírügynökség hozzátette: Lázár a nacionalista Orbán-kormány minisztere. 

Izrael budapesti nagykövetsége az X-en (korábban Twitter) válaszolt Lázár beszédére: „A modern Magyarországon nincs helye egy olyan személy dicsőítésének, aki katasztrófába vitte a magyar népet, és különösen a magyar zsidókat, akik közül 600 ezer ártatlan férfit, nőt és gyereket gyilkoltak meg”. 

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete szintén az X-en leszögezte: az amerikai kormányt aggasztja a miniszter részvétele az ünnepségen. „Horthy Miklós a holokauszt idején cinkos volt a magyar zsidó lakosság lemészárlásában. Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egyik vezető minisztere részt vesz azokban a törekvésekben, amelyeknek célja Horthy rehabilitálása, és brutális örökségének előmozdítása”.

Ismertette a jelentés Fröhlich Róbert főrabbi reagálását is, valamint arról is szólt,  hogy Horthy 1920-tól 1944-ig kormányzott, és mindig is megosztó figura volt a magyarországi történelmi és politikai diskurzusban. Csodálói rehabilitálására törekednek, annak ellenére, hogy Horthy Hitler szövetségese volt, és ez a múltban is sok vitát váltott ki.  Horthynak bronz szobrot állítottak Budapest belvárosában egy templom mellett, és ezt Washington elítélte, tiltakozott ellene. Tavaly egy szélsőjobboldali párt parlamenti irodájában állított szobrot Horthynak, amit élesen elítélt Izrael budapesti nagykövetsége.

 

Forrás: Hírklikk