Neubauer Tamás: előbb-utóbb véget kell vetni az oktatási rendszer kivéreztetésének (1. rész)

Millei Ilona 2022. augusztus 3. 07:50 2022. aug. 3. 07:50

Az oktatás a Fidesz mostohaágazatává vált, az összeomlás szélén dülöngél. A kormány az utóbbi időben több intézkedést is hozott, de ezek aligha segítenek az oktatáson, illetve a pedagógusok helyzetén. Így gondolja a PSZ Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, akivel sorra vettük az új rendeleteket. Neubauer Tamás – aki négy diplomás pedagógus – azt mondja, előbb-utóbb véget kell vetni az oktatási rendszer kivéreztetésének.

– Orbán Viktor több pénzt ad oktatásra, augusztus 1-jén meg is jelent a Magyar Közlönyben az erről szóló kormányrendelet. Eszerint az eredetileg meghatározottnál majdnem kétszer több pénzt fordíthat a Belügyminisztérium hit- és erkölcstan-oktatásra, hittanoktatásra és tankönyvtámogatásra.

– Mint egy falat kenyérre, annyira szükségük van erre az intézményeknek. Ezt effektíve megint nem az oktatási intézmények kapják, hanem a hitoktatók. Ettől még az iskolákban semmilyen formában nem lesz jobb az oktatás, nem lesz több szemléltető eszköz, nem marad több a fiatal a pályán, nem lesz kevesebb az óraszám. A hitoktatók jönnek, és tulajdonképpen ennek az összegnek a jelentős részét – tulajdonképpen nekik is szánják –, nagy valószínűséggel el is fogják vinni. Ebből maga a közoktatás igazából semennyit sem profitál. A másik variáció, hogy tankönyveket csinálnak belőle, hitoktatói és erkölcstan könyveket, vagy ami mostanában nagyon divatos, valamilyen digitális anyagot hoznak létre, amit aztán interneten keresztül lehet használni. Ez egyáltalán nem enyhíti az oktatási intézmények problémáit.

– A rezsicsökkentésből kivették az oktatási intézményeket. A Belügyminisztérium arra utasította a tankerületeket, hogy mérjék fel az intézményekben a gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét, kályhák beszerzésével.

– Tegyük mellé, hogyha jól tudjuk, Mészáros Lőrinc nemrég vásárolt kályhagyárat. Két kérdésem van csak ezzel kapcsolatban. Az első, hogy ezeket a kályhákat hová szeretnék bekötni, mert ott, ahol központi fűtés van, nincs kémény. Ráadásul ahol most gázzal fűtenek, ott a fafűtéses kályha teljesen másmilyen kéményzetet igényel. Hiába állítanák át a gázkazánt fafűtésűvé, az teljesen más kéményt igényel, a kéményt is újra kell építeni. Probléma, probléma hátán. A másik kérdés, hogy az intézmény hol fogja tárolni a fát, hiszen nagy mennyiségű fára van szükség. Tudom, hogy Orbán kiadta a rendeletet, lehet erdőt irtani szabadon, de ez mennyire környezetkárosító? Ráadásul mekkora a fafűtés környezetromboló hatása? Ez megint egy élő példája annak, hogyan éljük föl a jövő környezetét. Orbán most utasításba adta az erdőgazdaságoknak, hogy lehet fát kitermelni nagy tételben, gyorsítsák fel a fakitermelést, de tudjuk, hogy 20-25 év, mire egy fa akkora lesz, hogy normális mennyiségű oxigént (is) termel, és hasznosítani lehet újra. Orbán pillanatnyi érdekek mellett gondolkodik, és nem nagyon érdekli sem az ország jövője, sem a gyerekeinké. Én nevetségesnek és egy hoaxnak, egy lufinak tartom ezt az egészet, még akkor is, ha a papír kiment tankerületekbe, hogy végezzék el a felmérést. Én ezt semmilyen formában nem tartom életképesnek. Csak gondoljunk bele, egy kisiskolában van 10-15 tanterem, már annak is nagyon sokba kerül a fűtése. Egy nagy iskolában, ahol 30-40 terem van, tornatermet, csarnokot, közösségi teret kell fűteni, hogyan akarják ezt a fatüzeléssel megoldani? És nem is lesz olcsóbb sem. Én ebben semmi mást nem látok megint, mint különböző érdekcsoportok érdekeinek érvényesítését.

– Online oktatás bárhol, bármikor bevezethető – mondja a tanévkezdésről szóló rendelet. Ehhez „az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok” kell. Ilyen lehet a koronavírus vagy a szénszünet, amely alatt vélhetően online oktatásra állítaná át a belügy az iskolákat.

– Én erre azt mondom, hogy nem ez a baj. Lehet olyan esemény. Legyen, menjen. Mondjuk azt, hogy beletettek egy olyan lehetőséget, hogyha úgy alakul, akkor mindenféle gond nélkül át lehessen térni digitális oktatásra. Nagy valószínűséggel akkor nem egy intézményt fognak bezárni, hanem tömegesen fogják bezárni azokat. Nem evvel van gondom, hanem azzal, hogy a digitális oktatásra való áttéréssel otthonra kényszerítik a családok egy tagját, és a pedagógusokat is. Innentől kezdve, a rezsiemelés eredményeként az ő rezsijük fog megugrani. A villanyszámlájuk és a gázszámlájuk is nőni fog. A kérdésem az, ha otthon kell maradni, mert elrendelik, akkor milyen formában fogják kompenzálni a családokat, és a kollégákat. Hiszen a pedagógusok a saját internetjüket, villanyukat, gázukat fogják használni, miközben az állami intézmények jót röhögnek ezen, hiszen nem kell fűteniük, világítaniuk. Meg lehet spórolni egy csomó pénzt, miközben a kollégák fizetik például a hétszeres gázszámlát. Azt, hogy szénszünet lesz-e, nem tudjuk, ebben csak a kormány lát előre. Minket meghagytak azon a szinten, hogy reménykedjünk abban, lesz annyi gáz, hogy ilyet ne kelljen elrendelni. Valószínűleg nem véletlen ez a rendelkezés, de nem látunk rá.

– A kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva, módosította a nyugdíjkorhatárt betöltött személyek tovább foglalkoztatására vonatkozó szabályokat is. A közszférában, az egészségügyben, az oktatásban és a szociális területen a kormány engedélye nélkül foglalkoztathatók, 2022 szeptemberétől jövő év augusztusáig. A nyugdíjfolyósítás nem szünetel ez idő alatt.

– Sok minden jut eszembe erről, senkit sem szeretnék megbántani azzal, amit mondok. A szakszervezet már három-négy éve mondja, hogy nagyon, nagyon alacsony a pályára érkezők száma, sok a pályaelhagyó, és nem lesz, aki tanítson. Úgy néz ki, most már a statisztikát sem tudják úgy bűvölni, hogy ne legyen olyan intézmény, amelyben lesznek ellátatlan pozíciók. Győr-Moson-Sopron megyében nem egy olyan iskola van, ahol nyolc-tíz kolléga állt fel, és ment el nyugdíjba, vagy ment át a szakképzésbe magasabb fizetésért, netán egyszerűen csak elhagyta a pályát. Ezeket a kollégákat szinte lehetetlen pótolni. A fiatalok nem jönnek a pályára. A pedagógusszakokra az idén 6500-an jelentkeztek, belőlük jó, ha 1500 marad, hogy elkezdhesse a gyakorló éveit, és jó, ha végül 1000 marad a pályán néhány évre. Hiszen semmilyen segítséget nem kapnak. Gyakornoki bérből nem fognak tudni, megélni ilyen rezsi és albérlet árak mellett. Azt is tudjuk, mekkora a fluktuáció, és hogy nem vonzó a pedagóguspálya. Ha még a törvényesség látszatát akarják kelteni, az egyetlen megoldás, ha visszafoglalkoztatják a nyugdíjasokat. Azokat a nyugdíjasokat, akiket nem is olyan régen – néhány éve – kizártak annak a lehetőségéből, hogyha még tetterősek, és szeretnének dolgozni, a nyugdíj mellett visszamehessenek tanítani. Milyen érdekes, hogy most, amikor már szorít a cipő, ezt is meg lehetett lépni, eddig nem... Én egyébként nagyon szépen kérném a nyugdíjasokat, ha megoldható, és nem a megélhetésük múlik rajta, akkor maradjanak otthon. Ennek az oktatási rendszernek, az oktatási rendszer kivéreztetésének előbb-utóbb véget kell vetni. Ha most megint elindul egy tanév azzal a jelszóval, hogy csak menjen, és az sem baj, ha fáj, de ne látszódjon, akkor megint végig fogjuk szenvedni ezt a tanévet úgy, hogy semmilyen változást nem fogunk tudni kieszközölni. Ha a visszafoglalkoztatott nyugdíjasok révén meglesznek a szaktanárok, ha minden iskola el tud indulni, akkor a pedagóguspálya presztízsének az emelése, a béremelésünk megint elodázódik, azzal, hogy már nincs probléma. Hát legyen probléma! Olvadjon rá az Orbán-rendszerre az a bűn, amit az elmúlt nyolc-tíz évben az oktatási rendszerrel, a tanárokkal, a szülőkkel és a gyerekekkel szemben elkövetett. Ennek előbb-utóbb meg kell fizetni az árát! Én úgy gondolom, minél többen jönnek vissza a nyugdíjasok, annál kevesebb esélyünk lesz valami változás kiharcolására. 

(Folytatjuk)