Niedermüller Péter: a főpolgármester ellen indult gyűlöletcunami megerősíti az ellenzéki szavazókat

HírKlikk 2024. január 30. 18:10 2024. jan. 30. 18:10

A helyi Momentummal teljesen problémamentes az együttműködés, nem csapódik le semmi abból, hogy a párt a DK-val szemben határozta meg önmagát. Kifejezetten jó viszonyt ápol a momentumos képviselőkkel és nem lát olyan akadályt, ami miatt ezt ne tudnák folytatni a következő periódusban is – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere, aki még azt is elárulta, jövő héten tárgyal az LMP és a Párbeszéd képviselőivel is.

Mint mondta, a Színes Erzsébetváros nevű civil csoport állít még kerületi polgármesterjelöltet, a Fidesz valószínűleg márciusban mond nevet, és a Mi Hazánk is ott lesz, de a Momentumról egyelőre nem tudni, hogy külön indulnak vagy maradnak a koalíció részei.

A közelgő választásokról és az együttműködésről elmondta, „semmilyen olyan kimutatást, közvéleménykutatást, hatástanulmányt nem olvastam, amely arról szólna, hogy akkor járnak jól az ellenzéki pártok, ha külön indulnak. Akkor van igazi esélye az ellenzéknek megtartani a településeket, a kerületeket, ha közös logó alatt indulnak.” Szerinte a választási törvények megváltoztatása miatt is össze kell fogni, hogy lehessen a közgyűlésben is többség. „Ha külön indulunk, az azt fogja eredményezni, hogy el fogunk veszteni pozíciókat. Nem egyszerűen hatalomtechnikai okokból kell megszerezni a településeket, hanem mert a települések azok a helyek, ahol meg tudjuk mutatni, mit jelent az ellenzéki kormányzás.”

A kerületvezető rámutatott, az ellenzéki választók pontosan tudják, hogy kitalációk a főváros és a főpolgármester ellen induló gyűlöletcunami, amit Karácsony Gergely is előre jelzett. „Nyugodtan ki lehetne vizsgálni mindet, mert ezek az ügyek tiszták, a jobboldali sajtó keveri ezt, miközben a Nemzeti Konzultációra 20 milliárdot költött a kormány, de az elkötelezett ellenzéki szavazókat ezek a történetek inkább megerősítik, minthogy elgyengítik.”

Sokfelől hallottunk rossz koalíciós viszonyokat, Gödön, Egerben, Baján, az I. és a VIII. kerületben, a viták Erzsébetvárosban kifejezetten szakpolitikai viták voltak, a lakhatással, a forgalomcsillapítással, a szociális segélyekkel kapcsolatosan, és ami a legfontosabb, hogy a koalíció egyetlen tagja sem vitte ki a belső információkat a médiába – mutatott rá Niedermüller Péter, aki szerint ezt nem is fogják megtenni, és ezt annak tekinti, hogy a koalíciós partnerek értették a felelősséget, ami a vállukon van. 

Most is igaz, hogy nem a közvélemény-kutatást kell megnyerni, hanem a választást, vannak adataink, amelyek nem mutatnak rossz eredményt a számunkra – tette hozzá.

A polgármester felidézte, 2019-ben amikor a kerületet átvette, volt 500 végletekig lerombolt lakás, ebből kétszázat felújítottak saját pénzen. „Hajszál híján megöltek a forgalomcsillapítás miatt, de most már mindenki elfogadta. Azért, mert többször módosítottunk, mert ha érkeznek jó lakossági javaslatok, azt megcsináljuk. Itt is a kialakult többségi vélemény győzött. Ezzel párhuzamosan létrehoztuk a kizárólagos lakossági parkolóhelyeket egész Erzsébetvárosban. Tiszteletben tartják, de aki nem, az súlyos büntetést kap. Ez egy működő koncepció.”

„Szemkilövető szobor”

Niedermüller Péter szerint 2006 megint azért került elő, mert fél év múlva itt vannak a választások, eközben semmilyen engedélyezési kérelem nem érkezett az önkormányzathoz a szoborállításra, amelyre egyébként nem is adna engedélyt. „Nem mi voltunk az egyedüliek, akik elutasítottuk. A MAZSIHISZ szintén azt mondta, hogy a Zsinagóga közvetlen környezetében ne legyen olyan szobor, ami az egyébként is megosztott magyar társadalmat még tovább osztja. 2006-tal kapcsolatban nagyon eltérő olvasatok és magyarázatok vannak.”

Bulinegyed

Erzsébetváros egyik legnagyobb problémája, a bulinegyed kérdése megoldódott, de mint a kerületvezető elmondta, 100 százalékosan nem lehet mindent elérni. „Létrehoztuk ezt a bizonyos kritériumrendeletet, amelyben szabályoztuk, hogy miként lehet éjfél után nyitva tartani. A belső terekben ez minden kérdést megoldott, az utcákon, köztereken van nehezebb helyzet. Az önkormányzatnak nincs rendőrségi funkciója, de a rendőrség és az önkormányzati rendőrség között nagyon szoros az együttműködés, sőt már a vendéglátósok is részt vesznek ebben a folyamatban, és a rendészekhez csatlakoznak biztonsági embereik.”

Hozzátette, nincs kivétel, aki betartja a rendeletet, annak megadják az engedélyt, az éjfél után nyitva tartó vendéglátóipari egységek számát pedig 200-ban maximalizálták, de persze mindig vannak, akik morognak. „Minden rendelkezésünkre álló hatástanulmány és egyebek azt mutatják, hogy azok a problémák, amik zavarják az ott lakókat, az utcai hangoskodás, szemetelés, nem kulturált viselkedés akkor is megvan, ha éjfélig van nyitva valami. Ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogyha éjféli záróra lenne, akkor nem lenne semmifajta probléma.”

Niedermüller Péter elmondta, a külföldiek nem tértek vissza teljesen, de 2022-höz képest növekedett a számuk. Hozzátette, a kocsmatúrákat megpróbálják limitálni, keretek közé szorítani, megbeszélték több egységgel, hogy nem adnak kedvezményt. Hozzátette, szexturizmusról nem tudnak, de vannak olyan bárok – a rendőrség jelezte –, ahol éjszaka illegális prostitúció folyik. „A kerületi rendőrkapitány elmondta, szisztematikusan vizsgálják ezeket, és ha kiderül, hogy ilyen helyzet van, ott kíméletlenül fel fognak lépni és ezt a budapesti rendőrfőkapitány is támogatja.”

Airbnb

Ebben a kérdésben minimális az önkormányzat hatásköre – mondta a polgármester a lakáskiadásokról, amely ellen sokan tiltakoznak. Hozzátette, ezt szerette volna az önkormányzat szabályozni, de a kormány azt mondta, hogy erre nincs módjuk. Azt megszabhatjuk, hogy egy évben hány napra adhatnak ki egy lakást, de ez az a szabályozás, amit 10 másodperc alatt ki lehet játszani, mert erre nincs olyan eszköz, amivel vizsgálni lehet – tette hozzá. „Az önkormányzat egyet tud csinálni, azt megpróbáljuk legalább kiszorítani, hogy ne feketén adják ki. Most már csak akkor lehet egy lakást airbnb-ben kiadni, ha a társasház közössége hozzájárul.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.