Nincs elég kályha és kandalló, ezrek várnak a sorukra

HírKlikk 2022. október 27. 14:00 2022. okt. 27. 14:00

Mostanra már egész Európában elfogytak a kandallók, kályhák, sparheltek. A rezsiemelés hatására soha nem látott kereslet keletkezett az alternatív fűtési megoldások iránt. Sokan online rendeltek, de a bemutatótermekben, sőt, a nagyobb áruházláncokban is tömegek jelentek meg, hogy pánikszerűen vásároljanak az alternatív fűtőeszközökből.

A Warnexnél hiába állt rendelkezésre a téli szezonra eltárolt sokezer darabos kályhakészlet, ezeket a vásárlók nagyjából egy hónap alatt elvitték – írja a cég közleménye alapján a napi.hu.

A Warnex több mint 25 gyár kizárólagos képviseletét látja el Magyarországon, és hiába kezdték meg a  bejelentést követően a tárgyalásokat Európa meghatározó kandallógyártóival, nem tudnak lépést tartani a megnövekedett kereslettel és a gyártási kapacitásuk növelésével sem tudják kiszolgálni a hatalmas igényt ezekre a termékekre.

A kandallógyáraknál általában fél évre előre megtervezik a gyártást is és nagyon nehéz ebbe az ütemtervbe további mennyiséget beszorítani. Akadnak azonban olyan gyártók akiknél már egy évre előre le van kötve a teljes mennyiség.

A magyar piacon az 50.000-200.000 forint között kapható kandallók a legkelendőbbek. Sokan később kezdtek el az elektromos fűtési megoldásokon gondolkozni, ezért ősszel megnőtt az inverteres split klímák és az elektromos kandallók, elektromos fűtőtestek iránti kereslet, amelyekből még mindig van raktáron a legtöbb boltban.

A fűtési szezon kezdetével sajnos megjelentek olyan hírek is, hogy a szegényebb településeken használt ruhával, olajos ronggyal, műanyaggal és festett bútorokkal is elkezdtek fűteni, és ez érezhető az egész környéken. Valószínűleg a közeljövőben több településen is nagy lesz a füst, ha nem a megfelelő anyaggal – főleg száraz tűzifával – fűtenek.

Nehezíti a tüzelőanyag-ellátást az is, hogy a fatelepeken is óriási az igény a hatósági áras tűzifára, amit nehezen tudnak a kereskedők kielégíteni, vagy csak hosszú átfutási idővel.

Forrás: Napi.hu