Nincs kivétel, a parlament ülésein maszkban kell lenniük a képviselőknek

HírKlikk 2020. szeptember 19. 18:30 2020. szept. 19. 18:30

A parlament sem lesz kivétel, a képviselőknek is arcmaszkban kell majd részt venniük a Tisztelt Ház munkájában, büntetés terhe mellett – derítette ki a Blikk.

A Blikk végighívta a parlamenti frakciók illetékeseit, hogy kiderítse, mire lehet számítani a hétfőtől újra ülésező parlament ülésein, mert eddig a politikusok nem jártak élen a példamutatásban. De meglepő módon, minden képviselőcsoport kötelezővé tette képviselői számára a maszk használatát.

Az Országgyűlés Hivatalának döntése szerint, szeptember 9-től az országgyűlési őrség minden belépni kívánó személynél testhőmérséklet-mérést végez. Amennyiben a mért érték 37,2 °C-nál magasabb, a belépést megtagadják.

A hivatal épületeinek mellékhelyiségeiben, a liftekben, a folyosókon, közösségi terekben, továbbá a büfék, éttermek használata során, sorban álláskor kötelező a maszk viselése. Ám miután a törvény szerint, a hivatalnak nincs jogi lehetősége kötelező szabályokat hozni, a betartatás még kérdéses.

„A testhőmérséklet-mérést jogi értelemben nem teszik kötelezővé, de a Fidesz-frakció képviselőinek erősen ajánlott. Ha ezt nem tartják be, az érintett képviselőre bírságot szabnak ki. Ez vonatkozik a maszk viselésére és a kézfertőtlenítésre is” – nyilatkozta a lapnak Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője. Azt a sajtóosztály tette hozzá, hogy mulasztás esetén, bírságot is kiszabhat a Fidesz frakció.

A Párbeszéd frakciója is kiáll a parlamenti és a képviselői irodaházi arcmaszk viselés mellett, de nem tervez bírságolni. „Zárt térben kötelező a maszkviselés, ez alól az ülésterem sem kivétel. Egyébként a szabályok megszegése miatt kirótt és befizetett bírságokat az azonnali tömeges és ingyenes tesztelésekre fordítanánk"  – mondta az MSZP. A frakció az üléseit, vezetőségi üléseit és tanácskozásait online tartja.

Hogy milyen indokkal állt ki az arcmaszk-viselés mellett a többi frakció, a Blikkből kiderül.