Nincs olyan, amit Orbán mond

NVZS 2020. február 11. 14:16 2020. feb. 11. 14:16

„A hétfői berlini Merkel-Orbán találkozóhoz hasonló események valamelyest legalizálják, bent tartják a belső kőrben a magyar miniszterelnököt anélkül, hogy komoly szava lenne” – mondta portálunknak Balázs Péter, hozzátéve: Orbánnak nagyon hiányzik a részvétel a néppárti belső egyeztetéseken. Bár a Fidesz képviselői persze ott ülnek az EPP-frakcióban, „de az csak egy nagy színház, az igazi döntések ott születnek, ahol Orbán – a Fidesz tagságának felfüggesztése miatt – nem vehet részt”. A tegnapi találkozóra szerencsétlen konstellációban került sor, a németek részéről a diplomáciai válasz a halasztás lett volna, de abba mást is be lehetett volna magyarázni, Orbán kárára – jegyezte meg a volt külügyminiszter, uniós biztos.

„A tény, az tény: megvolt a találkozó, de azért arról nem szabad elfeledkezni, hogy ilyen szintű magyar-német találkozókat általában kétévente tartottak 2012-ig, azután kezdtek el ritkulni, attól kezdve hűvösebb a viszony” – hívta fel a figyelmet Balázs Péter, visszaidézve, hogy ugyan Angela Merkel német kancellár eljött Magyarországra, de a soproni villámlátogatásának célja annyi volt csupán, hogy részt vegyen a határnyitás 30. évfordulós megemlékezésén. Utoljára Orbán volt Berlinben 2018-ban, azt megelőzően pedig három évvel korábban volt ilyen vizit. Emellett persze egyszer-kétszer bizonyára egyeztetett egymással kettesben is a két politikus Brüsszelben, az Európai Tanács egyes ülései idején.

A fentieket Balázs Péter egy felvetésünkre reagálva fejtette ki. Arra, hogy az utóbbi időben mintha enyhülni látszana a magyar kormányfő korábban feltűnő elszigeteltsége a demokratikus államok vezetői között. Azonban Orbán begyűjtött néhány skalpot – köztük most Merkelét, korábban Macronét – így mondhatja, hogy nem csak Putyin, Erdogan és egyáltalán, a keleti despoták körében vonzó egy-egy találkozó vele – vetettük fel Balázs Péternél.

Kevés az információ

Igen keveset lehet tudni arról, hogy pontosan mi történt és mi hangzott el a találkozón, még reagálásokból, jelekből sem nagyon lehet kiolvasni azt, miután a sajtó elé sem a tárgyalás után, hanem előtte álltak – ahogy arról a Hírklikk is beszámolt.  „Azt például nem tudni, hogy a Fidesz néppárti tagságának ügye szóba került-e, de azt hallhattuk, hogy előzetesen egyikük sem hozta fel a témát” – mutatott rá Balázs Péter, aki szerint nyilvánvalóan nem, „de miért is került volna elő, hiszen az nyugvóponton van, a kérdés pedig nincs napirenden”.

Ugyanakkor hangsúlyos téma volt az Európai Unió következő hétéves költségvetése, közvetlenül és közvetve is, hiszen az iparpolitika, a versenyképesség is mind-mind erről szól. „Merkel hangsúlyosan feldicsérte a magyar gazdaságpolitikát, de azt is aláhúzta, hogy ennek alakulásában komoly szerepet játszik az Európai Unió” – emlékeztetett Balázs Péter.

Nem járhat mindenki jól

Orbán Németországgal kapcsolatos legfontosabb érdeke – néppárti pozíciója mellett – az EU költségvetése, ami kemény dió, hiszen Németország – mint a befizető csoport tagjainak egyike, sőt,  messze a legnagyobb befizető – viseli az EU költségvetése durván negyedének erhét. Nehéz kihámozni a rendelkezésre álló kevés információból, hogy mit mondott, üzent Merkel, de annyi azért látszik, hogy a versenyképességre helyezné ez a befizető csoport a hangsúlyt, nem pedig a lemaradások pótlására, azaz „a mozdonyt akarják fűteni, ami húzza majd maga mögött a kocsikat” – mondta Balázs Péter, aki szerint ez nekünk túlságosan sok jót nem ígér.

Orbán erre nagyon általános, bizakodó megjegyzést tett a sajtónyilatkozatában, mondván, majd a bölcsesség olyan megoldást érlel ki, amelyik mindenkinek jó lesz. „De hát olyan megoldás nem létezik, ami mindenkinek jó, legfeljebb olyan, ami mindenkinek egy kicsit rossz, de azért még elfogadható”.

Szerencsétlen konstelláció

Igen szerencsétlen konstellációban került sor a találkozóra, pont aznap, nem sokkal azután, hogy a türingiai koalíciókötési botrány nyomán, lemondott a CDU elnöke. Annegret Kramp-Karrenbauer gyakorlatilag akkor jelentette be, hogy lemond a pártvezetői tisztségéről és nem lesz kancellár(jelölt) a jövő évi választáson, amikor Orbán úton volt Berlin felé – emlékeztetett Balázs. (Mint ismert, a múlt héten a türingiai tartományi parlamentben a CDU képviselői az AfD-vel és az FDP-vel együtt szavazták meg a szabaddemokrata Thomas Kemmerich tartomány miniszterelnökségét. Kemmerich a hétvégén bejelentette a lemondását, de a hatalmas botrány megállíthatatlannak bizonyult.) A türingiai CDU eltért a fővonaltól, s ez magával rántotta Merkel emberét, Annegret Kramp-Karrenbauert – ez pedig erősen megrendítette Merkel pozícióját. Korábban azt hitték, hogy kihúzza a következő választásokig, de ez már kérdéses – fejtette ki Balázs.

„Egy ilyen helyzetre a Merkel-Orbán találkozó elhalasztása lett volna a diplomáciai válasz, hiszen a légkör nem volt alkalmas a tárgyalásra, de vélhetően nem akarták a felek, hogy mást magyarázzanak bele” – fejtette ki.