Nő a 40 év alattiak aránya a koronavírussal fertőzöttek között – a főváros felkészült

Harkai Péter 2020. augusztus 12. 18:55 2020. aug. 12. 18:55

Júliusban a Magyarországon regisztrált fertőzöttek 44 százaléka a 40 év alatti korosztályból került ki. Az esetek jelentős része köthető volt külföldi utazáshoz – áll a Semmelweis Egyetem közleményében. A tanévkezdéshez közeledve, a Fővárosi Önkormányzat felkészült a védekezésre.

Az intézményi fertőzések felszámolásával júniusban a 60 évesek, vagy a náluk idősebbek körében jelentősen csökkent a fertőzések száma, júliusban pedig már csak 63 fertőzöttet észleltek ebből a korosztályból. A leginkább veszélyeztetett korosztály aránya az összes fertőzött közül az eddigi legalacsonyabb, mindössze 17 százalékos. Ezzel szemben, a 40 év alattiak megbetegedésszáma folyamatosan emelkedik, júliusban már az aktívabb korosztály tette ki a fertőzöttek 44 százalékát – derült ki a Semmelweis Egyetem által – országos adatok alapján – végzett elemzésből.

Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora figyelmeztetett arra a tényre, hogy a mostani betegek egy jelentős része nem volt külföldön és nem is lehet megállapítani, hogy kitől kapta meg a fertőzést. Ez azt jelenti, hogy leginkább a közösségi térben kering a vírus. A megelőző lépéseken kívül, semmilyen biztosíték nincs arra, hogy a korlátozások csökkenésével és a lakossági önkorlátozás lazulásával nem alakul ki a tavaszinál nagyobb második hullám Magyarországon.

Karácsony Gergely főpolgármester két napja arról írt, hogy „a friss számok, adatok és a trendek is azt mutatják, hogy újra ki kell mondani azt, amit márciusban-áprilisban sokat emlegettem magam is: készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat. A koronavírus-járvány második hulláma aligha elkerülhető, a sokunkat foglalkoztató kérdés, hogy elkerülhetőek-e a mindannyiunk életét megnehezítő, a gazdaságot súlyosan megterhelő korlátozó intézkedések. Az első hullám tapasztalatainak birtokában, bölcsebben és felkészültebben kell készülnünk a második hullámra. Ez mindenkire igaz, de a döntéshozóknak kötelességük.”

Mindennek a részleteiről a Fővárosi Önkormányzat főpolgármesteri kabinetjétől érdeklődtünk, ahol elmondták: a fővárosi operatív törzs munkája folyamatos, az ülések ugyan ritkábbakra váltak a járvány időleges lecsengésével, de a testület munkája folyamatos és ismét egyre intenzívebb. Bár a kormányzati operatív törzs eddig nem vette fel velük a kapcsolatot, de a Fővárosi Önkormányzat minden esetben a kormányzati operatív törzs döntései alapján jár el, hiszen a védekezés a kormány és az önkormányzat fő feladata és felelőssége.

A második hullámra való felkészülés részeként a főpolgármester minden budapestit arra kér, hogy „ne vegye félvállról a vírust”, továbbra is viseljen mindenki maszkot a közösségi közlekedésen, az üzletekben, a gyógyszertárakban. Mint jelezték saját tapasztalataik alapján is tisztában vannak azzal, hogy ez a nyári melegben esetleg még több kellemetlenséggel jár, de minderre szükség van, hogy elkerüljük és csökkentsük a fertőzések számát.

A védőfelszereléseket illetően a Fővárosi Önkormányzat tartalékot képzett mind maszkokból, mind védőfelszerelésekből, kézfertőtlenítőkből, fertőtlenítőszerekből sőt, kellő tartalékkal rendelkeznek tesztekből is.

Az utazásokkal kapcsolatosan továbbra is azt javasolja a Fővárosi Önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal, hogy a nyarat töltse mindenki itthon, annak ellenére, hogy „Európa megnyílt a magyar turisták előtt”. Ezzel nem csak újabb gócpontok kialakulásának esélyét csökkenthetjük, de segíthetünk talpra állni a hazai turizmusnak és a vendéglátóiparnak, ha nyaralásra szánt pénzünket idehaza költjük el. 

Kiemelt figyelmet kapnak az idősotthonok: néhány nappal ezelőtt, a főpolgármester egy kilenc pontos cselekvési tervet hozott nyilvánosságra és ezzel kapcsolatban utasításokat is adott a fővárosi fenntartású intézményeknek. A legfontosabb, hogy az intézmények minden esetben csak negatív teszttel visszaérkező gondozottat tudnak visszavenni, így biztosítva, hogy a különösen veszélyeztetett idősebb és egészségügyi problémákkal küzdő korosztály megfertőződjön.