NVB: változtak a mandátumok az ukrán és a szerb országos nemzetiségi önkormányzatokban

HírKlikk 2024. szeptember 19. 20:00 2024. szept. 19. 20:00

Országos nemzetiségi mandátumokat adott ki csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az ukrán országos nemzetiségi önkormányzati képviselők júniusi választásán Ladányi Sándorné a Nova Hvylja Magyarországi Ukrán Fiatalok és Családok Egyesülete által állított lista 6. helyén szerzett mandátumot, de arról szeptember 11-én lemondott.

Amennyiben az országos listán mandátumhoz jutott nemzetiségi önkormányzati képviselő megbízatása megszűnik, a mandátumot a listán eredetileg szereplő jelöltek közül a listát állító nemzetiségi szervezet által megnevezett, ennek hiányában a listán soron következő jelölt kapja meg.

A jelölőszervezet képviselője a rendelkezésre álló határidőn belül azt kérte az NVB-től, hogy a lemondott képviselő mandátumát a lista 13. helyén szereplő Szarvas Andrianának adja ki. Mivel a bejelentés megfelelt a jogszabályi előírásoknak, az NVB kiadta a mandátumot Szarvas Andrianának.

A szerb országos nemzetiségi önkormányzati képviselők júniusi választásán Adamov Csedomír a Szegedi Helyi Szerb Közösség által állított lista 1. helyén szerzett mandátumot, de arról szeptember 17-én lemondott.

A jelölőszervezet képviselője a rendelkezésre álló határidőn belül azt kérte az NVB-től, hogy a lemondott képviselő mandátumát a lista 2. helyén szereplő Raczkó Andrásnak adja ki. Mivel a bejelentés megfelelt a jogszabályi előírásoknak, az NVB kiadta a mandátumot Raczkó Andrásnak.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriánál.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom