Nyugdíjas-matek

Dr. Dávid Ferenc       2021. február 11. 17:05 2021. feb. 11. 17:05

Február 12-én, pénteken érkezik meg a 13. havi nyugdíj első részlete! A gazdaság-újraindítási akcióterv részeként a nyugdíj folyamatos visszaépítésével is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a nyugdíjasok mozgástere valamelyest növekedjen! (Novák Katalin miniszter)

Csak azért sem leszek ünneprontó, és én is minden nyugdíjas társamnak őszintén azt kívánom, hogy hasznos és szükséges dolgokra költse a holnap és a jövő héten érkező plusz összeget. Akinek nagy összeg jutott, az nyilvánvalóan elégedett, akinek meg kevés (ők vannak milliónyian), annak nem kell töprengenie, hiszen a többletjövedelem azonnal „vándorol” a boltba, a gyógyszertárba vagy a postára.

Most nem kezdek elemzésbe, csak egy nagyon egyszerű példán mutatom be a mostani leosztás/elosztás igazságtalanságát és ésszerűtlenségét. Ne féljen a kedves olvasó, nem veszem górcső alá a komplett nyugdíjrendszert, hanem csak az aktuális 53. heti juttatás legfontosabb ellentmondására hívom fel a figyelmet.

Nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők száma hozzávetőlegesen 2,5 millió fő.

  • idén az állami költségvetésben 77 milliárd forint került beállításra, azaz a 13. havi nyugdíj első részlete ennyi központi kiadást igényel. Ha az elkövetkező években egységesen három százalékos emeléssel számolunk, akkor ez az összeg (már négy heti juttatás figyelembe vételével) 2024-ben cca. 330 milliárd lesz. Ez tehát a jelen gyakorlat és a kalkulált jövő. A 800 ezer forinttal rendelkező nyugdíjasok (nem sokan vannak) holnap 200 ezer forinthoz jutnak, a 100 ezer forintos nyugdíjasok pedig 25 ezer forinthoz. Nyolcszoros különbség a nyugdíjban, nyolcszoros differencia az extra juttatásban. Égbekiáltó kontraszt, égbekiáltó igazságtalanság! Aki módos, megint sokkal jobban jár, mint szerény nyugdíjú honfitársa. És miután a 13. havi juttatás – és részletei – nem szolgálati időn és nem járulék befizetésen alapulnak, nem lehet arra hivatkozni, hogy én megdolgoztam és megfizettem az árát. Ezt a teljesítményt a nyugdíj megállapításánál már egyszer elismerték!
  • Nagyon egyszerű matek következik. Próbáljuk meg másként elosztani a 13 havi juttatást, és annak részleteit. A magyarországi átlagnyugdíj ma szinte kereken 150 ezer forint/hó/fő, amelynek a számított egyheti részlete 37,5 ezer forint/hét/fő. Most is 2,5 millió emberrel számolok úgy, hogy mindenki kap most egységesen 37,5 ezer forintot (150/4). Ez a megoldás 93,7 milliárd forintba kerülne (tehát csaknem 17 milliárddal többe, mint a kormány által érvényesített szisztéma), de milliónyi átlag alatti kisnyugdíjas végre jobban járna, arról nem is beszélve, hogy ez az elosztás jobban megfelelne a társadalmi igazságosság elvének, követelményének. A kiemelkedően nagy nyugdíjban részesülők talán nem „fúrnák” ezt, ha meg igen, akkor szégyelljék magukat! És milyen jó lenne együtt azt is kimondani: a nyugdíjas társadalomban van szolidaritás, az időskorúak nem engedik, hogy alacsony jövedelmű társaik tovább szegényedjenek. És most jut eszembe: a miniszterelnök által vezetett Idősek Tanácsa mit szólt/mit szól a bevezetett igazságtalan gyakorlathoz? Elfogadták szó nélkül, hogy a rászorultsági elv ne érvényesüljön, és támogatták, hogy a tehetősek bukszájába dugjanak még néhány százezer forintot?!    

Mint látják, nem bonyolult a nyugdíjas-matek. Érettségi sem kell hozzá, csak felelősségteljes gondolkodás és némi jóérzés. Magyarország korábbi leggazdagabb emberétől (Demján Sándortól) azt hallottam, azt tanultam, hogyakinek tele a zsebe, annak legyen tele a szíve is”.  Kár, hogy ezt a bölcs mondást a mostani döntést hozók nem ismerik. Vagy csak elfelejtették?