Nyugdíjbotrány: Mi még mindig szeretnénk tudni, mi történt

HírKlikk 2019. január 16. 07:55 2019. jan. 16. 07:55

A kormány és a Magyar Államkincstár – a saját szempontjából érthető módon – igyekszik minél előbb elfeledtetni a januári banki átutalásos nyugdíjak körüli botrányt. Vélhetően azonban nem csak ez indokolja azt a csendet, amely az illetékesek részéről immár hatodik napja övezi az ügyet: a hallgatás a kínos kérdésekben időtlen idők óta a Fidesz, az Orbán-kormányok tudatos stratégiájának a része. Pedig sokszázezer ember – nem kis részük Fidesz-szavazó, sőt, Orbán-hívő – nem jutott az előre meghirdetett időben a nyugdíjához, sokan ezzel megoldhatatlan helyzet elé kerültek. Nekünk továbbra is vannak kérdéseink, és fel is tesszük azokat.

Egyetlen kormánytag volt egyáltalán hajlandó eddig foglalkozni a pénteki botránnyal: Varga Mihály pénzügyminiszter már nem tudott kibújni a kötelezettség alól: ugyanis Mesterházy Attila szocialista honatya hivatalosan képviselő „Miért nem érkeztek meg a nyugdíjak a Magyar Államkincstártól? " címet viselő (K/4149. számú) írásbeli kérdéssel fordult hozzá. Erre pedig kénytelen volt válaszolni.

Igaz, mintha nem válaszolt volna, hiszen valójában csak egy semmitmondó mondatot vetett oda:

Az utalások fokozottabb biztonsága érdekében az eljárás során keletkezett technikai problémák okainak feltárására vizsgálatot indítottam, amelynek lezárását követően a megállapításokról képviselő urat tájékoztatni fogom” – írta Varga, aki egyébként a levélben megismételte azt a MÁK által már pénteken állított mondatot, hogy „az érintettek január 11-i értéknappal a nyugdíjat megkapták”.

Ez a semmitmondó válasz nem válasz – gondoltuk mi, és mi magunk is feltettünk egy sor írásbeli kérdést Varga Mihálynak. Bár az ügy aktuális, s a válaszadás – szerintünk nem tűr halasztást –, a pénzügyminiszter és a stábja szerint láthatóan igen. Választ így azután 24 óra elteltével sem kaptunk.

Pedig milliókat érdeklő témának igyekeztünk a kérdéseinkkel is utánajárni. Merthogy nekünk ez a dolgunk.

Íme, amit az Orbán-kormány illetékes miniszterétől kérdeztünk:

  1. Miért kellett várni a vizsgálat bejelentésével péntektől hétfő délutánig, s azt is csak egy képviselői  kérésre adott válaszban rejtette el, ahelyett, hogy kiállt volna a nyilvánosság elé?
  2. Nem érzi-e disszonánsnak, hogy miközben a nyugdíj-botrányról mély csendbe burkolózott a kormány (mi is kérdeztük a kormányszóvivői irodát is pl., választ nem kaptunk) , addig egy államtitkára (Rétvári) arról nyilatkozgatott tegnap, hogy milyen jól jártak a nyugdíjasok?
  3. Miért nem mentette fel már pénteken a MÁK vezetőjét?
  4. Mi volt a technikai hiba, amire Ön is hivatkozott?
  5. Mi okozta a kommunikációs zűrzavart?
  6. Hogyan lehetséges, hogy a média nem kapott válaszokat, pl. mi is már pénteken délelőtt feltettük a kérdéseinket a MÁK-nak, ezeket megismételtük tegnap is, és mostanáig sem érkezett válasz.

(Ha kapunk válaszokat, azokat ismertetjük Önökkel.)

Forrás: Hírklikk