Nyugdíjcsökkentés jöhet Magyarországon

HírKlikk 2021. augusztus 5. 19:00 2021. aug. 5. 19:00

Az állam rákényszerülhet a nyugdíjrendszer fájdalmas megreformálására. Tovább nőhet a nyugdíjkorhatár, csökkenhet a járandóságok értéke, növelhetik a dolgozókra kirótt járulékokat. Egyelőre az öngondoskodással lehet felkészülni a Magyarországra váró hajmeresztő nyugdíjváltozásokra.

Szakértők szerint, ha nem történik jelentős változás, idő kérdése csupán, hogy mikor üt be a krach. Nem is meglepő, hogy a fiatal munkavállalók zöme egyáltalán nem is számít állami nyugdíjra, míg folyamatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár, ami a munkaerőpiacra is nagyobb nyomást helyez.

A probléma hátterében két jelentős tényező áll itthon – ahogy arra Lantos Tamás szakértő is rámutat elemzésében – a magyar felosztó-kirovó rendszerben a terhek nagyját az aktív korú lakosság viseli, akiknek a járulékaiból fizeti az állam a nyugdíjakat. Csakhogy a demográfiai arányok egyre sebesebb tempóban változnak, évről-évre kevesebben lesznek azok, akik befizetnek a nyugdíjkasszába. Közben többen vannak a nyugdíjaskorúak.

A másik erősen befolyásoló tényező a nagy fokú elvándorlás: évente tízezrével mennek el Magyarországról fiatal, diplomás, illetve szakmát szerzett emberek, akik így nem fizetnek be a hazai nyugdíjrendszerbe – közli a Napi.hu.

Mint a szakértő írja, alapvetően négy út áll az állam előtt:

  • növelik a nyugdíjkorhatárt;
  • csökkentik a nyugdíjakat;
  • növelik a fizetendő járulékok mértékét;
  • teljesen átalakítják a nyugdíjrendszert.

A legelső folyamat már elkezdődött: a jelenlegi 65 éves korhatár egyelőre 2022-ig marad érvényben biztosan, de utána is várhatóan emelkedik. A nyugdíjak csökkentése szintén egy jelenleg is zajló folyamat, amiben további fokozatos és nagymértékű hanyatlás várható.

Kiutat jelenleg a helyzetből csak az öngondoskodás jelent Lantos szerint, és ma már számos nyugdíj-előtakarékossági, öngondoskodási lehetőség kínálkozik. Ezek többsége már alacsonynak mondható havi ráfordítással, akár 5-10 ezer forinttól elindítható.

Forrás: Napi.hu