Nyugdíjprémium nem lesz, a korrekció is csak egy százalék körüli lehet

NVZS 2020. augusztus 6. 14:05 2020. aug. 6. 14:05

„Biztos vagyok abban, hogy a kormány lassan elkezdi megdolgozni a nyugdíjasokat, nem csak a rosszul elsült – rossz minőségű, gyenge tartalmú, nagyon drágán előállított, Jókor címet viselő – bulvárlappal, elő fognak állni még más propagandacélú lépéssel is” – erre számít Barát Gábor. A nyugdíjszakértő szerint, ha az ellenzék és a nyugdíjas érdekvédelmi szervezetek nem tartják folyamatosan napirenden – s nem demagóg módon, hanem tényszerűen – a nyugdíjasok helyzetének javítását célzó követeléseket, akkor a kormány el fog mismásolni bármilyen valós lépést. S majd hivatkozik arra, hogy januárban jön az (az amúgy törvényesen járó és nem kegyből adott) emelés, és különben is érkezik a 13. havi nyugdíj első részlete. Barát szerint, ősszel egy százalékos nyugdíjkorrekció lesz, ami statisztikailag megfelelő, de nem fedi a nyugdíjasok idei többletkiadásait. Nyugdíjprémiumra pedig senki ne számítson!

„Immár egy éve mondatja velem a sok évtizedes szakmai tapasztalatom, hogy elkerülhetetlen az idei őszi nyugdíjkorrekció, aminek a mértéke – az adatok alapján – legalább egy százalék lesz” – mondta portálunk megkeresésére az Országos Nyugdíj-főigazgatóság korábbi főigazgatója. Már akkor is tudni lehetett, hogy tarthatatlan az idei 2,8 százalékos nyugdíjemelés, amikor egy évvel ezelőtt azt bejelentették, pedig akkor még hol volt a koronavírus-járvány, aminek kitörésekor az idősek erejükön felül bevásároltak, illetve hol voltak – az elsősorban az alapvető élelmiszerek esetében – az egekbe szökő árak, fűzte hozzá.

A nyugdíjasok messze jelentősebb áremelkedést éreznek a saját bőrükön, mint az inflációs adat, de akár a nyugdíjas kosár alapján számolt ráta is jelez – fejtegette. „Hiába tűnik tehát reálisnak statisztikai szempontból és felel meg a törvény betűjének az egy százalék körüli korrekció, az nem elégíti ki a nyugdíjasok reális igényeit” – szögezte le a szakember. Arról már nem is szólva, hogy a  nyugdíjasok bizony többet érdemelnének, számukra ugyanis a kormány elmulasztotta az egyszeri kiegészítést, amit a járvány miatt legalább a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőknek adni kellett volna.
 

Menetrend

A törvény értelmében, az első nyolchavi tényadatok alapján készül majd prognózis az idei éves inflációra, ami alapján állapítják majd meg, hogy hány százaléknyi nyugdíjkorrekció jár a jogosultaknak. Az adatot szeptember végével a kormánynak kötelező nyilvánosságra hoznia.

Az idén az is világos, hogy nyugdíjprémium nem lesz, hiszen ahhoz a gazdaság növekedési ütemének meg kellene haladnia a 3,5 százalékot, s jó, ha egyáltalán lesz valami minimális növekedés – mutatott rá.

Ám abban is éppen ennyire biztos a szakember, hogy a kormány lassan elkezdi megdolgozni a nyugdíjasokat, nem csak a rosszul elsült – rossz minőségű, gyenge tartalmú, nagyon drágán előállított,  Jókor címet viselő – bulvárlappal. Legkésőbb a jövő év elején elő fognak állni még más propagandacélú lépéssel is. Sulykolni fogják az általuk kedvelt – amúgy hamis – szófordulatot, miszerint „újabb emelést adnak” a nyugdíjasoknak 2021 januárjától – jósolta, leszögezve: „pedig nem újabbat, hanem a törvény szerint a jövő évre járót kapják, nem pedig Orbán Viktor adja, miután Mari néni azt kérte tőle”. Barát propagandacélok miatt (ne feledjük, közelednek a következő országgyűlési választások!) nem tartja kizártnak, hogy a 13. havi nyugdíj jövő évre jutó egy heti összegét nem márciusban, hanem már korábban folyósítja az Államkincstár. Emellett azt is borítékolja, hogy a kormány elkezdi majd mondogatni, hogy jövőre már jön a nyugdíjprémium is (a költségvetésbe be is van tervezve erre a célra a céltartalékok között mintegy ötvenmilliárd forint).

Mindezekre hivatkozva, igyekeznek majd csitítani, leszerelni a nyugdíjas társadalmat, amelynek tagjai – reagált kérdésünkre, hogy ezt az érintettek vajon beszopják-e majd – ennél sokkal durvább dolgokat is lenyeltek már. Igaz – ismerte el Barát Gábor –, most annyival érdekesebb a helyzet, hogy egy nagyon durva fél év áll mögöttünk (a járvány és az egekbe szökő élelmiszerárak miatt sok-sok nyugdíjas lehetetlen anyagi helyzetbe került).

„Ám ha az ellenzék képviselői, valamint a nyugdíjas érdekvédelmi szervezetek nem sulykolják folyamatosan a reális és tényszerű kritikát – nem pedig a demagóg marhaságokat –, ha nem kérik nap mint nap számon a kormányon az elengedhetetlen lépéseket, akkor a kormány nem fog lépni”. Szerinte ha csak szórványos és általános követelésekkel állnak elő, akkor a kormány simán viszi majd a lécet, anélkül, hogy a törvény betűjén felül, bármilyen juttatást is kapnának a nyugdíjasok. „Sok múlik tehát azon, hogy mennyire politizál korrekt módon az ellenzék, s hogy összefognak-e az érdekképviseletek, továbbá, hogy mennyire lesznek képesek korrekt, reális igényekkel fellépni a kormánnyal szemben a nyugdíjasok érdekében” – hívta fel a figyelmet Barát Gábor.