Oda az oktatásban dolgozók bizalma

Millei Ilona 2020. október 7. 20:35 2020. okt. 7. 20:35

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint, az oktatási kormányzatnak (az átlátható és egyértelmű, mindenki számára kötelező utasítások hiánya miatt) át kellene gondolnia a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezési stratégiáját az óvodákban, általános- és középiskolákban, szakképzési intézményekben. A PSZ 2020. szeptember végén és október elején készített felmérést arról, milyen hatást gyakorolt a Covid19 járvány második, őszi hulláma a katedrán állókra. A hat kérdésre 3200 pedagógus válaszolt.

Ezekből az tűnik ki, hogy az őszi járványban az oktatási intézményekben dolgozók háromnegyede nem érzi magát biztonságban a munkahelyén. Azokban az intézményekben pedig, ahol már volt vírusfertőzött oktató, pedagógus, a félelemben dolgozók aránya megközelíti a 80 százalékot. A szakszervezet a felmérés eredményét megküldi Kásler Miklósnak, az Emmi miniszterének, Palkovics Lászlónak, az Információs és Technológiai Minisztérium miniszterének és Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének is.  

A felmérésből kiderült, a PSZ által megkérdezettek kétharmada úgy érzi, hogy a védekezéshez szükséges eszközök, felszerelések hiányosak az óvodákban, iskolákban és a szakképzési intézményekben. A fertőtlenítőszerekből van ugyan elég, de miközben a versenyszférában adnak maszkot, plexi védőpajzsot  a munkáltatók, az oktatásban dolgozók nem kapnak ilyet.

A válaszadó pedagógusok, oktatók több mint 60 százaléka úgy érzi, hogy az intézményük által elfogadott eljárásrend nem egyértelmű és a járvánnyal szembeni védekezéssel kapcsolatban nem betartható utasításokat tartalmaz. Különösen a másfél méteres szociális távolság betartását, a maszkok viselését és az étkeztetésekkel kapcsolatos utasításokat tartják problémásnak. Pusztán a válaszadók négy százaléka nem találkozott az intézményén belül Covid-fertőzéssel. 

Azok a válaszadók, akik fertőzésben érintett intézményben dolgoznak, 83 százalékban nem tartják kielégítőnek azokat az intézkedéseket, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)  és az Oktatási Hivatal hozott. Ez magasabb arány annál, mint amennyien nem érzik magukat biztonságban. A PSZ szerint érdemi döntéseket kell hoznia az NNK-nak és az oktatási kormányzatnak, hogy az oktatásban dolgozók bizalmát visszanyerjék a járvány kezelésével kapcsolatban. Öt pedagógus közül négy úgy érzi, hogy rendszeresen tesztelni kellene az oktatási intézmények dolgozóit. Ezt különösen ott várnák el, ahol a vírus már megjelent, de a folyamatos tesztelést a járvány terjedésének megfékezésének érdekében minden megkérdezett fontosnak tartaná.

A felmérésre adott válaszok az oktatási kormányzat állításával szemben, azt tükrözik, hogy az oktatási intézményekben dolgozók nem tartják elég biztonságosnak a jelenlegi tantermi oktatást. Az pedig, hogy a szakszervezet által javasolt hibrid oktatást milyen magas arányban részesítik előnyben a pedagógusok, még a Pedagógusok Szakszervezetét is meglepte. 

A szakszervezethez beérkezett jelzések alapján, sok intézményvezető már elkezdte egy lehetséges őszi, tantermen kívüli oktatás bevezetésére munkatársai felkészítését. Ezek közé tartozik az egységes felületek kialakítása, a módszertani ismeretek bővítése, a digitális tananyagok tárházának kialakítása.

A Pedagógusok Szakszervezete úgy véli, a 2020. szeptember végén és október elején készített felmérésére érkezett válaszokból egyértelműen megállapítható: a válaszadók nap mint nap félelemben veszik fel munkájukat az oktatási és nevelési intézményekben. A szakszervezetnek ugyanakkor az a véleménye, hogy jelenleg a hivatástudat sokkal erősebb, mint a félelem, amit az oktatásirányítás ki is használ. A PSZ szerint, az oktatási kormányzatnak (az átlátható és egyértelmű, mindenki számára kötelező utasítások hiánya miatt) át kellene gondolnia a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezési stratégiáját az óvodákban, általános- és középiskolákban, szakképzési intézményekben. Erre addig kínálkozik lehetőség és idő, ameddig a félelem nem lesz nagyobb a pedagógusok és oktatási dolgozók hivatástudatánál.

Mint azt a munkajogászoktól megtudtuk, a törvény szerint, a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. A munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha az a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Ez persze nem jelenti azt, hogy a munkavállalónak az utasítás megtagadása esetén ne kellene rendelkezésre állnia. Azért ezt jó tudni járvány idején is.