Odze György: Kína a leggyengébb láncszemet találta meg Magyarországban

HírKlikk 2024. október 18. 17:50 2024. okt. 18. 17:50

Olyan mértékben vagyunk kiszolgáltatva Kínának, ahogy régebben csak lezüllött afrikai országok voltak, olyan szinten fűződünk hozzá, ami példátlan az uniós országok között – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Odze Görgy, író, diplomata, aki sok évig élt Kínában – arra a kérdésre, hogy vajon ártanak-e a kínai kapcsolatok Magyarországnak.

A kínaiak nem hajlandók kompromisszumra, és soha nem érdekli őket más emberek véleménye vagy sorsa, csak az számít, amit ők akarnak – mutatott rá Odze György, aki szerint ez a mindennapokban is megmutatkozik. „Sokan vannak és érvényesülni kell, ez igaz a politikában is nemcsak az utcai lökdösődésben.” Hozzátette, az, hogy Szijjártó Péter egy évben kétszer elmegy Pekingbe, annak semmi jelentősége nincs.

A titokban felvett kínai hitelről, amelyről Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, azért nem mondhatnak többet, mert a kínai fél nem akarja, valószínűleg igaz. „A kínaiak semmit nem szeretnek nyilvánosságra hozni, gondoljunk a Covid-járványra. A mai napig nem mondták el, mi történt, ami onnan kiszivárog, az vagy nem hiteles, vagy nem kínai.” Szerinte a hitellel a magyaroknak tervei vannak, vagy továbbítják, vagy másra használják, mint amire szánták. „Vagy magas, vagy alacsony kamattal adják, de valószínűleg megmondják, hogy mire lehet használni, akkor pedig a szuverenitásunknak vége. Az, hogy Észak-Macedóniának adtuk, ez végképp érthetetlen, a kínaiak, ha akartak volna adni, akkor odaadták volna, nekik mindegy, kinek adják a pénzt.”

Odze György emlékeztetett, így jutottak be Afrikába a kínaiak, ma már 50-60 országban vannak jelen a kölcsönök miatt, hogy ha majd a WHO-ban vagy az ENSZ-ben szavazni kell, akkor kiálljanak mellettük. „Itt nem barátságról van szó, az a barátság, ahol nincs érdek, és mi nem mondunk le az érdekeinkről.”

A kínai export Magyarországra 10 milliárd dollár, a magyar export Kínába ennek tizede, egy milliárd dollár, amelynek nagy része német bedolgozás, nem magyar termék vagy árucikk, tehát ez közvetett export – mutatott rá a szakértő. Példának hozta, hogy Finnország ötmilliárd dollárnyi árut exportál és ugyanannyi az import, de vannak termékeik – mozgólépcsőket, hajóalkatrészeket adnak el nekik. „El tudták érni, hogy Kínát nem fölé emelkedő hatalomnak, hanem gazdasági egyensúlyban tartják.”

Odze György szerint az uniós vámokat ki fogják játszani a kínaiak, mert őket ez nagyon bántja. „Fölszívták a hatalmas termékáradattal az uniót maguk ellen, és az unió ezzel védekezik.” Nagyon nyomulnak a világban előre, és az ilyen kis országokat használják ki, mint Magyarország. Ehhez Kína megkereste a leggyengébb láncszemet, akivel be tudnak jutni az unióba, mi pedig politikailag is besimultunk a kínai vezetésbe – foglalta össze Odze György.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom