Ódzkodnak a pedagógusok a teszteléstől

Millei Ilona 2020. november 25. 07:09 2020. nov. 25. 07:09

A tesztelők kedvesek, segítőkészek, a pedagógusok egy része mégis ódzkodik attól, hogy részt vegyen a tesztelésen, tudtuk meg a Pedagógusok Szakszervezetétől. A miértre a válaszok közül a legjellemzőbbek: „nem akarok”, „fáj”, „kellemetlen”, „ha kiderül, hogy beteg vagyok, akkor táppénzre kell mennem”. Olyan is volt, aki most teszteltette ugyan magát, de azt mondta, legközelebb biztos nem fogja, neki ne turkáljanak az agyában. Olyan vélemény is elhangzott, ha nem kötelező, meg a diákokat sem tesztelik, akkor fölösleges. Sokan pedig inkább tünetekkel is bemennek dolgozni. Így aztán tényleg nem ér semmit. Vagy mégis? Erről Gosztonyi Gábort, a PSZ alelnökét kérdeztük.

– Tudhatunk már valamit a tesztelés eddigi eredményéről?

– A tesztelés péntekig tart, csak utána lesz eredménye az első hétnek.  Kíváncsian várjuk, hogy összesítsék majd a teszteredményeket. Az biztos, hogy nagyon nem fognak tudni kozmetikázni, mert ahol a kritikus létszámot eléri a pozitív tesztek aránya, ott – ha akarja, ha nem – az intézménynek be kell zárnia, át kell térnie pár nap tanítás nélküli szünetre, és ha még nem tette, meg kell szerveznie az online oktatást.

– Mik az eddigi tapasztalatok?

– Csak néhány példa. Van olyan iskola, ahol mindenki negatív lett, van, ahol nagy arányú a fertőzöttség. Van olyan budapesti tankerület, ahol az 1041 tesztből 26 lett fertőzött. Budapest első tesztelési napjáról az az információnk, hogy általában 50 százalékos volt a részvétel, mert sokan nem bíznak a gyorsteszt hatékonyságában. Ha odamentek volna a nevelést-oktatást segítő dolgozók, őket is tesztelték volna, mert volt kapacitás. Debrecenben egy iskolában tíz fertőzött pedagógus volt, hazaküldték őket, az iskolát rendkívüli szünetre bezárták. Komárom-Esztergom megye egyik óvodájában tesztelték mind a 27 dolgozót, mindenki negatív lett.  Győr-Moson-Sopron megyében lassan zajlott az első nap a tesztelés, vannak intézményvezetők, akik a gyermekek védelmére hivatkozva presszionálják a kollégákat az önkéntes teszt elvégzésére. Baranya megyében egy nyugdíj mellett tanító pedagógus azon háborodott föl, hogy a nyugdíjasokat nem tesztelik, és a Béres cseppekből sem kaphattak.  Egy másik iskolában, ahol a pedagógusok nagyjából kétharmada – 27-en – kérte a tesztelést, mindenkinek negatív lett az eredménye! Békés megyében az egyik intézményben a 80 dolgozóból 11-nek lett pozitív a tesztje. Egerben rendben zajlott a tesztelés, csak azok a kollégák nem igényelték, akik a Covid-fertőzésükből gyógyultan tértek vissza.  Egy Veszprém megyei intézményben 60-ból 40-en kértek tesztelést. Két teszt lett pozitív. Somogy megyében több intézményben mindenki negatív, van intézmény, ahol egy-egy pozitív lett.

– Arról mi a véleménye a PSZ-nek, hogy vannak pedagógusok, akik nem akarnak teszteltetni?

– Föl vagyunk háborodva! Nem azért küzdöttünk augusztus 12-e óta, hogy a kollégák most visszamondják. Azt tudomásul veszem, hogy sokak megélhetése múlik azon, hogy ha karanténba kerülnek, és csak a táppénzt kapják, akkor a fizetésük 60 százalékát jelentő összegből nem tudnak megélni. Ezért a PSZ továbbra is követeli, hogy nagyon gyorsan írják fölül a törvényt – a mostani veszélyhelyzetben erre a kormánynak, az operatív törzsnek is megvan a lehetősége –, mert a három veszélyeztetett ágazatban – az oktatásban, az egészségügyben és a szociális területen – a nagy többség gyaníthatóan a munkája során kapja el a Covid-fertőzést. Nekik automatikusan 100 százalékos táppénzt kellene kapniuk.

– Még mindig nem úgy kapják?

– Változatlanul gubanc van vele. A jogszabályban olyan van, hogy ha akár a foglalkoztatás-egészségügyi orvos, akár a háziorvos gyanúja szerint felmerül a koronavírus, és ha azt a munkahelyén kaphatta el a pedagógus, akkor elrendelheti a 100 százalékos táppénzre szóló eljárást. De akkor is még jó pár dokumentumot kell kitölteni. Nagyon sokan nem vállalják ezt a procedúrát. Ennek ellenére azt gondolom, hogy diplomás vagy akár többdiplomás emberektől borzasztó nagy felelőtlenség a tesztelést elutasítani, mert ezzel egyrészt saját mikrokörnyezetüket, a családjukat, másrészt a makrokörnyezetüket, a rájuk bízott gyerekeket, azok családját, illetve a kollégáikat veszélyeztetik.  Ha letesztelnek egy közösséget, amelyiknek két-három tagja nem hajlandó részt venni benne, akkor az egész tesztelés teljesen fölösleges volt, mert a tesztelésből kimaradtak adott esetben vígan hordozhatják tovább a vírust, és fertőzhetik a többieket.

– Miért nem tették a tesztelést minden pedagógus számára kötelezővé?

– Erről azt kellene megkérdezni, aki a rendeletet megfogalmazta, kiadta. A PSZ nem érti. Ahogy azt sem, hogy miért nem minden oktatásban dolgozót tesztelnek, ahogy követeltük és követeljük továbbra is.

– Nem erről volt szó?

– Hát, hogy a miniszterelnök ezt mondta a Facebook oldalán, az egy dolog, csak a rendelet nem erről szól.  Megint óriási különbség van a nagyívű bejelentések és a megjelent jogszabályok között. Ezért javasoltam nagyon sok alapszervezeti titkárnak, és ajánljuk az intézményi dolgozóknak, vezetőknek is, hogy mivel igen sok helyen a portásnak, a takarítónak, néhol az iskolaőrnek kell bemennie a gyerekekhez, hogy ne maradjanak felügyelet nélkül, annyira nincsen már kolléga – a szakos helyettesítésről már rég szó sincs –, mivel ők ugyanúgy oktatás-nevelési feladatot látnak el, bár a jogkörük ezt nem teszi lehetővé, ezért teszteljék őket is. Azért dolgoznak, hogy a rendszer működjön. Miért is nem tesztelik őket?

– Van, ahol tesztelik őket is…

– Akad. De van, ahol az iskolaigazgató presszionálja a pedagógusokat, hogy ne teszteltessék magukat! Sőt, ilyen tankerület-vezető is van. Ezt nyilván nem meri írásba adni, de tudunk róla, mert kaptunk ilyen jelzést.  Szerencsére vannak olyan vezetők is, akik éppen arra biztatják a dolgozókat, hogy teszteltessenek. Igaz, lehetne a folyamat egy kicsit gördülékenyebb, mert azok a kollégák, akik krónikus betegek – és az intézményvezető eléggé felháborító módon, azért nem mentette fel őket a tantermi oktatás alól, hogy működjön az iskola – mivel három órával a tesztelés előtt nem ehetnek, nem ihatnak, már a rosszullét határán voltak, mire sorra kerültek. Jó lenne, ha az egészségügyisek egyértelműen világossá tennék, mi a dolga egy krónikus betegnek a tesztelés előtt. De a tesztelés fontos! Erre a Pedagógusok Szakszervezete is azt mondja, hogy inkább az orromba dugjanak be egy pálcikát, mint a torkomba egy lélegeztetőcsövet. Ugyanakkor a PSZ fontosnak tartaná a diákok tesztelését is, ugyanis sok fertőzött szülő visszaküldi az iskolába a gyermekét, ami tovább növelheti a fertőzöttek körét.