Október 13: Orbán leváltásának főpróbája

HírKlikk 2019. október 14. 20:21 2019. okt. 14. 20:21

A Fidesz érzékeny vesztességeket szenvedett Budapesten és több más fontos városban, és ennek köze van különféle botrányokhoz és korrupciós vádakhoz, de ahhoz is, hogy az ellenzék a baloldaltól egészen a szélsőjobbig együttműködött - írta Stephan Löwenstein, a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítója. Az ellenzék sikere mindenekelőtt annak a stratégiának tulajdonítható, hogy összefogott a Fidesz ellen.

Kiemelte, hogy Karácsony Gergelyt az MSZP jelölte, de mellé állt a legtöbb ellenzéki párt, és „a szélsőjobboldalon gyökerező, de középre tartó” Jobbik ugyan nem támogatta, de nem állított ellene jelöltet. A szerző idézett Karácsony beszédéből, és megállapította: olyan győzelmet aratott az ellenzék számára, amelyet „baloldali elemzők reménykedően már Orbán leváltásának főpróbájaként minősítenek”. Ám a következő választásig még három év van hátra, és addig Orbán szabadon rendelkezhet kétharmados parlamenti többségével.

Az ellenzék együttműködésére korábban is voltak kísérletek, részben sikeresek is, de egyelőre csak közigazgatási, ill. néhány parlamenti pótválasztási szinten. A teljes együttműködésre az ellenzék azonban túl heterogén, „különösen a balliberálisok megosztottak, és mindig ügyesen tudták egymást gáncsolni” - írta Löwenstein. Hozzátette: nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy azért a Fidesz a legerősebb politikai erő maradt. Végül a szerző kitért a nagyobb városok eredményeire, és külön részletezte Borkai Zsolt botrányát, amelyről úgy vélte: a kényes ügy összességében alighanem ártott a Fidesznek, főleg mert a korrupciós vádak máshol is gyakoriak. 

Forrás: Hírklikk