Oltás helyett levelezés

Dr. Dávid Ferenc       2021. február 17. 19:45 2021. feb. 17. 19:45

2021. február 11. – Kormányzati Tájékoztatási Központ. Fontos előrelépés, hogy már négy különböző vakcina típussal zajlanak az oltások (Pfizer, Moderna, Szputnyik, AstraZeneca). Csak olyan vakcinát lehet alkalmazni, amelyet a magyar gyógyszerészeti hatóságok biztonságosnak és hatékonynak minősítenek és engedélyeznek. A következő napokban további szállítmányok érkeznek, így egyre gyorsabban zajlik majd az oltási program. Minden vakcina jobb a vírusnál, ezért biztatunk mindenkit arra, hogy éljen az oltás lehetőségével.

2021. január 31. – Kormányzati Tájékoztatási Központ. A Brüsszel által rendelt vakcinákból a szükségesnél jóval kevesebb érkezik, ezért a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy több forrásból minél több oltóanyag álljon rendelkezésre.Az eddig alkalmazott Pfizer és Moderna vakcinák mellett már a brit AstraZeneca, az orosz Szputnyik és a kínai Sinopharm vakcinák is megkapták a gyógyszerészeti hatóság engedélyét. Februárban már ezekből is érkeznek nagyobb szállítmányok. A Sinopharm vakcinával már több mint 15 millió embert oltottak be, köztük a szomszédos Szerbiában vajdasági magyarokat is. A járványt legyőzni csak vakcinával lehet, minden hatásos vakcina jobb a vírusnál.

2021. január 14. – Kormányzati Tájékoztatási Központ. Jelenleg két gyártó (Pfizer, Moderna) vakcinája rendelkezik hatósági engedéllyel és kezdte meg a vakcinák szállítását az európai országokba, köztük hazánkba. Mindkét vakcinatípus esetében két oltás szükséges a védettséghez. Már több mint egymillió magyar állampolgár regisztrált a koronavírus elleni oltásra, ez azt mutatja, hogy sokan szeretnének élni a lehetőséggel. A vakcina a leghatékonyabb eszköz a kezünkben a koronavírus ellen. Ezért arra kérjük, biztassa regisztrációra családtagjait és ismerőseit is! Az oltással kapcsolatos minden további tudnivalóról értesíteni fogjuk. Vigyázzunk egymásra! 

2020. december 18. – Kormányzati Tájékoztatási Központ. Köszönjük, hogy regisztrált a koronavírus elleni védőoltásra. A kormány célja, hogy Magyarországon is mielőbb megkezdődhessen a tömeges oltás. Ennek érdekében már lekötött 17,5 millió adag oltóanyagot különböző külföldi gyártóknál. A védőoltások beadása oltási terv alapján történik majd. A tömeges oltások akkor kezdődhetnek, ha már rendelkezésre áll a hatóságok által is engedélyezett vakcina. 

Már tavaly december közepén regisztráltam a koronavírus elleni oltásra. 65 év feletti személy vagyok, krónikus betegségem nincs. Mint látják négy alkalommal is levelet kaptam a központtól, amelyekből a fenti részleteket idéztem. 

A citált szövegrészek is azt igazolják, hogy ebben az országban központi ködösítés folyik. Két hónapja jeleztem, hogy igényt tartok a vakcinálásra, de tulajdonképpen semmilyen érdemi információval nem rendelkezem. Nem egyedi elbánásra vágyom, nem vagyok türelmetlen, és senkit nem kívánok jogtalanul és pofátlanul megelőzni. Azt viszont elvártam volna és elvárom, hogy adjanak egyértelmű tájékoztatást, már csak azért is, mert egy éven keresztül jogkövető polgárként minden kormányzati előírást betartottam és vigyáztam polgártársaim és a magam egészségére is. Ez idő alatt az állami egészségügy semmilyen szolgáltatását nem vettem igénybe, minden kisebb problémámat a magánegészségügy keretében oldottam meg. Több mint 40 év járulékfizetés után szebbet/jobbat érdemeltem volna, de az állami eü-szolgáltatás kilátástalan helyzetét látva, nem terheltem a társadalombiztosítási járulékból működő szakorvosi hálózatot. Persze mondhatják (sokan), hogy örüljek annak, hogy erre is telik, de akkor is óhatatlanul felmerül bennem a kérdés: mi a fenének fizettem hosszú ideig fegyelmezetten az egészségügyi járulékot?! A pénzt besöpörték, ellenszolgáltatás pedig alig!

A hozzám érkezett levél-sorozatból nem derül ki, hogy mikor és hol vehetem fel az oltást, és arra sem kaptam egyértelmű tájékoztatást, hogy milyen típusú oltóanyagra számíthatok. Igen bizalmatlan vagyok, úgy érzem joggal. Szervezetlenséget, zűrzavart és ellentmondásos tájékoztatást tapasztalok, hiszen már makkegészséges fiatalokat is behívtak oltásra, miközben 80 feletti hölgyek és urak kimaradtak a vakcinálási regiszterből. Erre nincs elfogadható magyarázat, ez csak azt igazolja, hogy az oltási terv egy laza fércmű, amit mindenki önkényesen értelmez.  

Már csak egy utolsó levélre, egy utolsó értesítésre várok: az oltásra vonatkozó behívóra.