Olyat tesz Brüsszel, amit eddig sosem

HírKlikk 2020. március 21. 12:40 2020. márc. 21. 12:40

Az Európai Bizottság eddig még soha nem alkalmazott intézkedésről döntött pénteken a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások mérséklése érdekében. Felfüggeszti a tagállamok költségvetési hiányára vonatkozó szigorú költségvetési szabályokat.

A döntésről a bizottság elnöke, Von der Leyen Twitter-csatornáján videóüzenetet is közzétett, amelyben elmondta, hogy a mentesítési záradéknak nevezett ideiglenes intézkedés az EU-tagországok pénzügyminisztereiből álló tanács jóváhagyását követően, ténylegesen feloldja a nemzeti kiadások szigorú brüsszeli felügyeletét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nemzeti kormányok annyi pénzt pumpálhatnak gazdaságukba, amennyire csak szükségük van. Lazítunk a költségvetési szabályokon, hogy a kormányoknak legyen lehetőségük a költekezésre – idézi a közzétett videóban elmondottakat a portfolio.hu.

Von der Leyen elmondta: a mentesítési záradéknak nevezett ideiglenes intézkedés az EU-tagországok pénzügyminisztereiből álló tanács jóváhagyását követően, ténylegesen feloldja a nemzeti kiadások szigorú brüsszeli felügyeletét.

Lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy intézkedéseket hozzanak a válság megfelelő kezelése érdekében, miközben eltérnek az európai költségvetési keretrendszerben általában alkalmazandó követelményektől. Szabad mozgásteret enged, hogy a kormányok „szükség szerint fecskendezzenek tőkét a gazdaságba” – mondta.

 
Forrás: Hírklikk