Omikron-fertőzés ellen maszkot fel!

Millei Ilona 2022. június 27. 15:05 2022. jún. 27. 15:05

„A vírust abszolút nem érdekli a hőmérséklet. Az egy népszerű, de tudománytalan elképzelés volt, hogy majd a nyáron nem fertőz” – nyilatkozta a Hírklikknek Duda Ernő virológus professzor. Elképzelhetőnek tartja, hogy Magyarországon is kialakulhat egy kisebb hullám, feltételezése szerint azonban a kórházba kerülők, és a halálozások száma nem fog emelkedni. Amit biztosan tudni, a viszonylag friss (három hónapos) oltás hatásos ellene. Aki pedig tömegbe megy, az vegye fel a maszkot.

– Németország és Franciaország után Magyarországon is terjed az Omikron új, nyári variánsa, mi az oka? Az első koronavírus-járvány idején – ha jó emlékszem – nyáron „leállt”…

– Azt a vírustól kellene megkérdezni, hogy miért kezdett nyáron is terjedni. A vírust abszolút nem érdekli a hőmérséklet, Indiában és Brazíliában százezrek haltak meg. Az egy népszerű, de tudománytalan elképzelés volt, hogy majd a nyáron nem fertőz.

– Magyarországon is kialakulhat most egy kisebb hullám?

– Kialakulhat. A fertőzöttek száma valószínűleg emelkedni fog. A feltételezésem az, hogy a kórházba kerülők, és a halálozások száma nem fog emelkedni. Vagy legalábbis nem jelentősen. 

– Vagyis enyhébb tünetekkel fog jelentkezni?

– Minden feltételezés, mert nem tudjuk, abszolút kiszámíthatatlan, hogy mi várható.

– Ön szerint a védőoltás felvételét kellene szorgalmazni?

– Amit biztosan lehet tudni az az, hogy az Omikron ellen a viszonylag friss oltás hatásos. Ez azt jelenti, hogyha valaki az elmúlt három hónapban kapott egy oltást, akkor az védeni fogja. A fertőzést nem védi ki, de a betegséget igen. Az, teljesen lényegtelen, hogy ez a harmadik, negyedik, vagy a „tizenhatodik” oltás, az a lényeg, hogy az elmúlt három hónapban kapta valaki. 

– Mit tehetnek az emberek védekezés gyanánt most nyáron?

– Én jelenleg Korzika szigetén nyaralok, ha tömeges helyre megyek, akkor fölveszem a maszkot. Pedig túl vagyok négy oltáson.