Orbán a koronavírus ürügyén végezne ellenfeleivel

HírKlikk 2020. április 3. 16:10 2020. ápr. 3. 16:10

A koronavírus-válság közepette Magyarország azon van, hogy véget vessen a transgender emberek jogi elismerésének – írta a brit liberális lap, a The Guardian budapesti tudósítója, hozzátéve, hogy a törvényjavaslatot akkor terjesztették be, amikor mindenki a felhatalmazási törvénnyel van elfoglalva. A benyújtott tervezet értelmében, az emberek „nemét születésükkor regisztrálják” az anyakönyvben, és ez lehetetlenné tenné, hogy bárki megváltoztathassa törvényesen elismert nemét.

A cikk emlékeztetett a felhatalmazási törvény elfogadására, és rámutatott: Orbán a koronavírus-válság kezelésére kért felhatalmazást, de a most beterjesztett törvényjavaslat azt mutatja, hogy nem felejtette el a többi csatáját sem. Idézte a cikk a Reuters hírügynökséget, amely mindehhez hozzátette, hogy a transgender embereknek már 2018 óta nehézséget okoz a dokumentumaik megváltoztatása, és ez ellen több pert indítottak. Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa felszólította a magyar parlamentet, hogy ne fogadja el a törvényt, mert sérti az emberi jogi normákat és az Európai Emberi Jogi Bíróság precedenseit.

Magyarországi forrásokat is idézett a cikk, köztük a magyar LMBT Szövetség egy munkatársát, aki a francia AFP hírügynökségnek nyilatkozva, kifejtette: a jogszabály elfogadása esetén, arra kényszerítené a transgender embereket, hogy olyan dokumentumokkal éljenek, amelyek nem felelnek meg valós identitásuknak és megjelenésüknek. Ez kiszolgáltatná őket az esetleges diszkriminációnak a munkában, a lakhatás, a javakhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés és a hivatalos eljárások terén.