Orbán a magyar embereken teszteli az orosz vakcinát?

Kardos Ernő 2020. november 10. 13:24 2020. nov. 10. 13:24

A koronavírus-járványra a vakcina a megoldás, amely már belátható távolságban van – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, mielőtt szigorú járványügyi korlátozásokat vezetett volna be. A hazai kutatók többsége azt hangoztatja, hogy nem az oltóanyag nemzetisége dönti el a hatékonyságát. Viszont a Hírklikknek nyilatkozó Pusztai Erzsébet szerint, az orosz vakcina egyelőre csupán kísérleti fázisban van. Ha tehát a magyar egészségügyi szervek az előtt alkalmazzák az orosz oltóanyagot, hogy a nemzetközi hatóságok, illetve az unió egészségügyi szervei elfogadják, akkor legfeljebb az orosz vakcina tesztelései folyamatában vesznek részt.

– Korábban Ön élesen kritizálta, hogy Orbán Viktor nem szigorít, holott már százon felül van a napi áldozatok száma. Mit szól a friss korlátozásokhoz?

– Helyeslem, mert a helyzet indokolja a szigort, de korábban jobb lett volna. Végre az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat is tesztelik. Természetesen a tesztek sokkal jobbak, mint ahogy azt a miniszterelnökkel valaki elhitette. De még mindig nagyon hiányoznak az országszerte elszórt „tesztpontok”, ahol a legkisebb gyanús tünet is egy nap alatt ellenőrizhető lenne.

– A tesztpontok tehermentesítenék a kórházakat, de mi kell a kialakításukhoz?

– Csak gondosabb szervezés, meg némi pénz, ami emberéletekben térülhetne meg. Nagy hibának látom, hogy az összes eseti tesztelést a mentőszolgálatra bízták, s nem vonják be az autóval közlekedőket a védekezésbe. Ezt a keleti országok nagyon hatékonyan működtetik.

– Úgy tűnik, hogy a kormány vallási türelmetlenséggel viseltetik a teszttel szemben. Van az ilyen gyors vizsgálatokhoz megfelelő teszt?

– Természetesen, ez ma már nem probléma. De az antigén gyorsteszt – ami magát a vírust mutatja ki – ugyancsak jól működik.

Lehet, hogy a védelmi törzs tagjainak nincs idejük olvasni a napi szakirodalmat?

– Ezt nem tudom, de sokat fejlődött a világ a járvány kezdete óta. Mindenesetre jobb szervezéssel sikeresebb lehetne a védekezés, de választ nem adnak arra, hogy miért ragaszkodnak a korszerűtlen eljárásokhoz.

– Viszont két napja még csak látszat-szigor volt, engedélyezett futballmeccsekkel, nyitott kocsmákkal, most viszont még a felszentelt stadionok is zárt kapu mögött működnek. Lehet, hogy a több száz ember halála még a miniszterelnöknek is ébresztőt fújt?

 – Nézze, Orbán Viktor fejébe nem láthatok. Mindenesetre úgy tűnik, ismétlődik a tavaszi helyzet, amikor reggel még a miniszterelnök tiltakozott az iskolabezárások ellen, este viszont már elrendelte az oktatási intézmények zárását. Most is hasonló a szituáció, egyre dermesztőbb méreteket ölt a járvány, a kórházak zsúfoltsága csúcsokat dönget, s nő a halálesetek száma is. Az emberek idegesek, már a kormány emberei is felháborodtak a szigorítás elmaradása miatt.

– Kiszivárgó hírek szerint, már a fideszes politikusok is háborognak, talán csak nem emiatt ijedt meg Orbán Viktor?

– Óriási felháborodást váltott ki a tömegrendezvények, tehát a focimeccsek megtartása, ami gyorsíthatta a járványt. Sajnos, a szigor, illetve a korlátozó intézkedések hatása legfeljebb csak két hét múlva érezteti majd a hatását. Tehát nem lehet arra számítani, hogy már holnaptól kevesebb lesz a járvány halálos áldozatainak száma. Vagyis a következő napokban még a korábbi időszak rossz döntéseinek következményeit látjuk.

– Mikor lesz hatása a szigornak, mikor csökken majd érezhetően a halálos áldozatok száma?

– Három hét múlva. Csak akkor csökken majd érezhetően az újonnan azonosított fertőzöttek száma is. A sport- és tömegrendezvények tiltása, valamint a kocsmabezárások, a magánrendezvények, a házibulik leállítása, illetve a mozik, és a színházak bezárásának következményeként december első napjaira veszít lendületéből a járvány.  Be lehetne még zárni az iskolákat és a bölcsődéket is, de akkor a szülők nem tudnának dolgozni menni. A következő két-három hétben sajnos még rosszabb is lehet a helyzet. A most kórházba kerülő betegek, vagy akik már az intenzív osztályon vannak, esetleg csak ezután kerülnek a lélegeztetőgépekre, bizony az ő életük továbbra is veszélyben forog. Az ő megmentésükhöz három héttel ezelőtt, tehát október közepén lehetett volna intézkedéseket hozni.

Mondja, miért nem alakult ki az emberekben a józan ész diktálta veszélyérzet?

– Azért, mert a politikusok nem mutatnak jó példát. Láthattuk, hogy Orbán Viktor maszk nélkül szállt ki a kocsijából, s bement a többi európai politikus közé, akik maszkban voltak. De említhetném szegény Szijjártó Pétert is, aki ma karanténban van. Ezek olyan rossz példák, amik óvatlanná tették az országot.

– Bizonyára van abban valami, amit a befektető guru, Zsiday Viktor állít: szerinte miután a gazdaságot nem állítják le, hogy biztosíthassa Orbán hatalmon maradását, az tízezer ember halálát okozza. Ön ezzel egyetért?

– Egy járvány biológiai, és nem matematikai rendszerben zajlik. Sok az ismeretlen tényező, tehát nagyon sok ismeretlenes az egyenlet. Itt van például a laza szigor által eredményezett „nyáj-immunitás” elérése, amire sokan számítottak, mert védettséget adhatna a társadalomnak. Viszont orvosként úgy látom, hogy ma a várt immunitás nem alakul ki, mert nincsenek meg a feltételek, kevés az idő stb. Tehát a gyorsan felfutó járvány nem nyáj-immunitást okoz, hanem komoly drámát. Ezt pedig időben látni kellett volna. Még valami, ami nagyon fontos: a halálozás mellett, nagyon súlyos szövődményekkel jár a vírusfertőzés. Vagyis a terjedő betegségnek vannak hosszú távú hatásai. A súlyos tüdőgyulladás utóhatásától, de még a sima fertőzéstől is sokáig szenvednek majd az emberek, tehát ez a vírus nyomot hagy az egész emberiségen.

– A magyar miniszterelnök azt jósolta, hogy a kórházak leterheltsége nálunk december 10-e körül lesz a legnagyobb. Ez a jóslatát komolyan lehet venni?

– Valószínű, hogy ezt a feltételezését négyszemközt is megcáfolták, ezért vállalta a szigorítást. Azt a leterhelést, amit a miniszterelnök vázolt, azt a magyar egészségügy nem bírja el. A kórházakban nincs annyi intenzív ágy, amiről Orbán Viktor beszélt. Már a mai feladatokat is csak nagyon nehezen, rettenetes terhelés árán képesek elviselni. Azt pedig nem tudjuk, hogy az orvosok, ápolók meddig bírják ezt a szörnyű nyomást. Ugyanis még hónapokig tarthat a járvány.

– Szóval a december 10-ét Orbán Viktorral szemben a járvány nem tekinti csúcsának?

– Nézze, az köztudott a mi szakmánkban, hogy csak utólag tudjuk megállapítani, hogy egy járvány mikor volt a csúcson.

– Szóval, maradjunk a tavasz végénél?

– Ha időben megtaláljuk a megfelelő vakcinát.

– Úgy tűnik, sikerült, a Pfizer bejelentette, hogy megvan. Gondolom, a többi gyógyszergyártó is felzárkózik. Mit jelent az, hogy 90 százalékos a vakcina hatékonysága?

– Az nagyon jó arány. Azt jelenti, hogy ha az oltás után a kísérleti személyek találkoztak is a vírussal, nem kapták el a fertőzést.

– Hihetetlen volt a vakcina előállításának tempója, hisz a hat év helyett egy esztendő alatt sikerült előállítani. Orbán ígéretei szerint, jön az orosz és a kínai vakcina is. Ez politika?

– Nem, mindössze arról van szó, hogy a kínai és orosz vakcina előállításának dokumentációit nem ismeri a világ. Ez viszont komoly probléma. A világ egy ilyen vakcinát nem fogadhat el.

– Kivéve talán Orbán Viktort, aki nagyon komolyan és felelősségteljesen azt nyilatkozta, hogy ő bizony behozatja.

– Nem teheti, ahogy az Európai Unió országai sem fogadhatják el.

– Tudjuk, hogy Orbán nem mindig veszi komolyan az unió szabályait.  Ő dönt, és kész!

– Emberéletekkel azért nyilván nem játszhat senki. Egyébként úgy érzem, két dolog összecsúszott a kormánykommunikációban. A behozott vakcina feltehetően nem számít még védőoltásnak, hanem az orosz kutatás, a tesztelési folyamat része. Tömeges oltásokról majd csak akkor lehet beszélni, amikor befejeződik a kutatás.

– Vagyis Orbán Viktor bevállalta, hogy a magyar emberek segítségével teszteli az orosz vakcinát?

– Csak erre tudok gondolni. Úgy látom, egyelőre a vakcina kísérleti szakaszban van. Ha ez lezárult, és engedélyezik, csak azután kezdődhet el a tömeges oltás. Még ennek elkezdése előtt meg kell ismerni az oltóanyagot, a technológiát stb. A most beérkező anyag legfeljebb a kísérletet szolgálja.

– Mi az oka annak, hogy már egy éve mindenki azt figyeli, hogy mikor lesz vakcina, de arra kevesen gondolnak, hogy a betegség gyógyítását szolgáló gyógyszer elkészüljön.

– Tavasszal még abban reménykedtem, hogy a betegségre gyógyszert hamarabb találnak, mint védőoltást. El is indultak a kutatások, de csak oda jutottak, hogy már ismert gyógyszerekkel próbálkoznak. Ilyen a Remdesivir, Favipiravir, de az ausztrálok rájöttek arra, hogy az Ivermectin gátolja a vírus szaporodását, ezért sok helyen alkalmazzák a világban.  Egyelőre nálunk sajnos még nincs, de sokan megszerzik külföldről az emberi célra használható készítményt. A betegség kezdeti fázisában ugyanis nagyon hatásos.

– Kínából indult ez a járvány, ott már állítólag nyoma sincs, ahogy Tajvan, Ausztrália is mentes a vírustól. Ott hogy védekeztek?

– Teszteltek, és felszámolták a fertőző gócokat. Kínában nemrég egy tízmilliós várost teszteltek le, ahogy legutóbb Szlovákiában is. Érthetetlen, hogy a beszélgetésünk elején említett teszteléssel a magyar egészségügy miért nem foglalkozik. Ép elméjű magyarázat nincs rá! Sajnos még a tiszti főorvos asszony is azt mondta, hogy teszteléssel nem lehet a járványt gyógyítani. Elfelejtette hozzátenni, hogy teszt nélkül viszont biztosan nem lehet a járvány ellen hatásosan fellépni.