Orbán a vétófenyegetéseivel a támogatásokat akarja kikényszeríteni

HírKlikk 2023. november 29. 18:35 2023. nov. 29. 18:35

Orbán minden fronton a kemény fickót adja, hidegen hagyják az EU egységfelhívásai. Persze ott van mellette Bóka János, aki viszont a békülékeny hangot képviseli Brüsszellel szemben. Eközben országszerte zajlik a plakátkampány, amelyet a nemzeti konzultáció körít, a válaszokat sugalló kérdésekkel. A cél mindenképpen az, hogy a hívek támogassák a Fidesz irányvonalát – állapította meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német konzervatív lap szerint alighanem Ukrajna volt a fő téma, amikor Charles Michel két napja Budapesten tárgyalt. Erre utal, hogy az Európai Tanács elnöke előreküldte az üzenetet, miszerint az összefogás folyamatos erőfeszítéseket igényel, ebben van a szervezet ereje.

A vétófenyegetéseket azonban összefüggésbe hozzák az elakadt brüsszeli forrásokkal. Bóka bizonygatja ugyan, hogy semmiféle kapcsolat nincs a két kérdés között, de ellentmond neki, hogy a már említett nemzeti konzultációból épp az ellenkezője derül ki.

Ukrajna ugyan engedett a nyelvtörvény ügyében, de igencsak kétséges, hogy ettől Orbán jobb belátásra tér-e, hiszen a Michelnek küldött levélben az Ukrajnával kapcsolatos stratégia felülvizsgálatát követeli. A svéd NATO-tagság ügyében is kijátssza a vétókártyát, bár ennek kapcsán is tagadja, hogy a támogatásokat szeretné kikényszeríteni. De az indok már annyiszor változott, hogy kilóg a lóláb.

 

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom