Orbán abszurd kijelentései I. – Bevallotta, hogy diktatúra van

N. Vadász Zsuzsa 2019. május 8. 16:24 2019. máj. 8. 16:24

A saját kárára követett el nagy hibát, ugyanis önmagát leplezte le Orbán Viktor, amikor gyakorlatával szakítva, hosszú idő után először, hajlandó volt fogadni egy nem neki alákérdező „mikrofonállványt”. Bernard-Henri Lévy francia filozófus áprilisban két órán át beszélgethetett a magyar miniszterelnökkel, az erről készített összeállítását a Le Point francia hetilap most publikálta. A HVG által szemlézett írásból kiderült hogy Orbán már képtelen kontrollálni magát és elképesztő gondolatait, filozófiai eszmefuttatásait. Abszurd kijelentések követték egymást – sorozatunkban ezek közül veszünk elő egyet-egyet egy-egy szakértő segítségével.

 

„Jól ismerem Iványit, két gyerekemet is ő keresztelte meg. De volt a parlamentnek egy döntése, amely miatt lefasisztázott. Ezt nem tudom megbocsátani neki” –  mondta Orbán a beszélgetés során Iványi Gábor lelkész kapcsán. Miről árulkodik ez az eszmefuttatás? – kérdeztük Gábor György vallásfilozófustól, aki ezt egy rendes, beismerő vallomásnak tartja, amiért köszönettel tartozunk Orbánnak.

„Habár szerintem ez volt az egész beszélgetésben a legsúlyosabb orbáni mondat, ez mintha kevesebbeknek tűnt volna fel – kezdte a válaszát Gábor György. „Miközben hosszú évek óta folyik a vita arról, hogy diktatúra van-e Magyarországon vagy sem, Orbán most egy rendes beismerő vallomást tett” – mutatott rá, hozzátéve: ezt meg is köszönhetjük neki. 

Orbán ugyanis ezzel a mondatával azt mondja el, hogy „én valamiért megharagudtam erre az emberre, és ezért a törvényeket úgy hozom, úgy hozatom meg az engem kiszolgáló hatalmi többséggel, hogy megbüntessem őt, s ezért visszamenőleges hatállyal eltöröltettem Iványi Gábor egyházának egyházi státuszát” – fejtette ki Gábor György, aki szerint az teljességgel lényegtelen egy ilyen esetben, hogy a harag jogos vagy sem. Az pedig – tette hozzá – az igazi, a virtigli diktatúra, amikor a vezér megharagszik valakire és ezután olyan törvény születik, amely az illető személyt sújtja, ellehetetlenítve őt és közösségét állampolgári jogainak valamelyikében. „Ha Önre vagy rám megharagszik, akkor, ha úgy tetszik neki, számíthatunk ezután arra, hogy állampolgári jogaink bármelyikétől megfoszthat bennünket, ez pedig maga a par excellence diktatúra”– érzékeltette plasztikusan a vallásfilozófus az Iványi Gábor lelkész kapcsán Orbán által kifejtetett gondolatmenet lényegét.

Iványi Orbán vádjairól

A miniszterelnök ezzel a kijelentésével elárulja, hogy ő döntött az egyházi státusz elvételéről, személyes sértettsége, ellenszenve miatt, majd addig csűrték-csavarták a törvényt, amíg „örökre” megakadályozhatják, hogy a közösség visszakaphassa azt – mondta Iványi Gábor a Klubrádiónak nyilatkozva. Hozzátette: akkor is meg kell mondani, hogy Orbán bűnöket követ el, ha ezek őt sértik vagy ezekért bosszút áll. Ezt be kell fejeznie, különben „nagyon rossz vége lesz”. Ami pedig a lefasiztázást illeti, Iványi tagadta, hogy ezt mondta volna, ugyanakkor amit a kormány tesz, azt 75 évvel ezelőtt fasizmusnak nevezték.