Orbán átvilágítása után tisztán láthatnánk

HírKlikk 2018. október 27. 09:17 2018. okt. 27. 09:17

Továbbra is fenntartja, hogy szükség van Orbán Viktor és a többi közjogi méltóság nemzetbiztonsági átvilágítására, s szó sincs róla, hogy amiatt dobta be a témát, mert legjobb védekezés lenne a támadás – támadásból pedig az utóbbi időben bőven kijut Demeter Mártának. Az LMP elnökhelyettese a Sztárklikknek azt is leszögezte: áll – sorrendben harmadik – átvilágítása elé. Sokat mondónak tartja, hogy pont akkor fojtották bele a szót a parlamenti ülésen, amikor kijelentette, hogy „Orbán nincs átvilágítva 28 éve, hiába kezdeményeztem...”

Jakab István fideszes levezető elnök némította el Demeter Márta mikrofonját, amikor a fenti, ominózus mondat elhangzott az Országgyűlés szerdai ülésén. S hogy mit akart az LMP-s politikus mondani még? A Sztárklikk rákérdezett.

„Amikor elvették tőlem a szót, épp azt soroltam volna, hogy milyen kockázatokkal kellene foglalkozzon a Fidesz: ott van mindjárt a méltán elhíresült Ghaith Pharaon egykori milliárdos és körözött bűnöző, akit a nemzetközi körözés ellenére gond nélkül és nagy gyorsasággal engedtek be a hatóságok Magyarországra, hogy találkozhasson Orbán Viktorral, majd üzleteljen a miniszterelnök családjával. De beszélhetnénk a Pharaonnak magyarországi lakást biztosító, regényes múltú és jelenű jordán tiszteletbeli konzulról, Zaid Naffáról, aki bár megbukott a TEK terrorszempontú átvilágításán, ma is minden fontos állami rendezvényen ott ül az első sorban, és boltolhat a NER kisebb-nagyobb szereplőivel” – idézte fel a képviselő akkori gondolatait.

Demeter portálunknak tagadta, hogy amiatt forszírozná Orbán Viktor átvilágítását, mert Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága elnöke kampányszerű támadássorozatot indított ellene azt állítva, hogy 30 évig nem nyilvános adatokat tett közzé (Demeter írásbeli kérdést tett fel azzal kapcsolatban, miért honvédségi gépen szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát; később bebizonyosodott, hogy egy Orbán nevű százados lánya volt a repülőn). Kósa egyébként a többi között jelezte azt is: Kövér László házelnökhöz fordul, hogy világítsák át Demetert. Aki szerint azzal a mozdulattal nyugodtan kérhetné Orbán Viktor átvilágítását is.

Az ellenzéki politikus – aki szerint jogszerűen nézte meg és adta ki az információkat az ominózus repülésről – leszögezte: a kérdései teljesen törvényesek, jogosak és indokoltak voltak, s fenntartja őket továbbra is. Cáfolta, hogy emiatt támadt volna vissza azzal, hogy felvetette Orbán Viktor és a többi közjogi méltóság nemzetbiztonsági átvilágításának a szükségességét. „Évek óta ezen dolgozom és fogok is dolgozni, mert a magyar állampolgároknak garanciát kell kapniuk arra, hogy olyan emberek irányítják az országot, akik nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot Magyarország számára” – szögezte le. Emlékeztetett arra, hogy Orbán esetében ez a garancia nem létezik, hiszen a rendszerváltás óta eltelt 28 év alatt egyszer sem világították át – szemben más vezetőkkel, akiket valamilyen korábban betöltött pozíciójuk miatt igen.

Demeter sokatmondónak mondta, hogy pont ennél a felvetésnél kapcsolta le a levezető fideszes elnök a mikrofonját, hiszen Orbán 28 éve mindig kibújik az átvilágítása alól. Azaz, olyan témát vetett fel, amely kellemetlen nem csak Orbán, de a kormánypártok számára is. Emlékeztetett arra, hogy már másfél éve – már nem szocialista, de még nem LMP-s, hanem még független képviselőként –Pintér Sándor belügyminisztert kérdezte arról, hogy Orbán Viktor átesett-e valaha nemzetbiztonsági átvilágításon. Pintér akkori válaszából derült egyáltalán, hogy Orbán soha nem volt átvilágítva (mint ugyanis mondta, a hatályos törvények szerint a miniszterelnököt nem kell átvilágítani). Erre született azután a fenti törvényjavaslat, amelynek célját Demeter Márta továbbra is kiemelkedően fontosnak tartja, s mint a Sztárklikknek leszögezte: azt bármikor elő lehetne venni. Ő a maga részétől továbbra is napirenden fogja tartani kérdést.

Ez nem új gondolatmenete Demeternek, legutóbb Kósa Lajos egy televíziós nyilatkozatában erre úgy reagált, hogy amúgy sincs értelme a miniszterelnök átvilágításának, hiszen Medgyessy Péterről és Horn Gyuláról is kiderült, ami kiderült, majd nem lett semmilyen következménye. Demeter szerint azonban hamis ez az érvelés, hiszen ha valami kiderülne Orbán Viktorról, s az nyilvánosságra kerülne, akkor azzal a továbbiakban nem lehetne őt zsarolni, sakkban tartani. Felvetésünkre, hogy Orbánról időről-időre valóban életre kelnek bizonyos pletykák a rendszerváltás előtti időkben betöltött esetleges szerepéről, az LMP-s politikus közölte, hogy pletykákkal ő nem kíván foglalkozni. Viszont azt szeretné, ha megtörténne Orbán átvilágítása, hogy mindenki tisztán láthasson. A Parlament irományai között bárki megtalálhatja az ebben a tárgyban tavaly májusban általa benyújtott törvényjavaslatot (Egyes fontos tisztséget betöltő személyek nemzetbiztonsági ellenőrzése érdekében a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény módosításáról), amelynek napirendre kerülését természetesen megakadályozta a kormánytöbbség.

A törvénytervezet általános indoklásában a többi között az áll, amit Demeter azóta is konzekvensen hangoztat, nevezetesen: „Az a társadalmi igény, hogy csak olyan szereplők töltsenek be fontos köztisztségeket Magyarországon, akiknek a múltja átlátható és semmilyen formában nem zsarolhatóak, új szabályozást igényelnek a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyek vonatkozásában is. Ha volt is valamilyen indoka arra, hogy fontos politikai, államigazgatási és közéleti funkciókat betöltők eddig nem estek nemzetbiztonsági ellenőrzés alá és így lehettek titkok tudói és hazánk sorsának alakításában döntő szerepet tölthettek be, mára ez a helyzet tarthatatlanná vált... e körbe kerülne a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az országgyűlési képviselő és a nemzetiségi szószóló, az Alkotmánybíróság tagja, a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, a legfőbb ügyész, az alapvető jogok biztosa, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, és az a személy, akinek a nemzetbiztonsági ellenőrzését külön törvény előírja.”

És valóban Orbán Viktor – aki immár negyedik kormányát vezeti – az egyetlen miniszterelnök a rendszerváltás óta, aki minden jel szerint nem esett át nemzetbiztonsági ellenőrzésen – a többiek e poszt betöltése előtt mind betöltöttek a vonatkozó törvény által előírt ellenőrzést feltételező tisztségeket. Demeter ezzel kapcsolatban egyébként jegyzőkönyvben is rögzített véleményt fejtett ki az ominózus törvénytervezetről az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának tavaly májusi vitájában: „... megváltozott az az évtizedes politikai gyakorlat, amelynek során a magasabb és fontos tisztségeket betöltők bizonyos lépcsőfokokat végigjárva jutottak el ebbe a tisztségbe, jellemzően sokszor kintről, külsősként jelölnek valakit bizonyos tisztségekbe, így a rendszernek az a sajátossága, amíg valaki eljutott egy fontos tisztségbe és ezért többször is akár átesett biztonsági ellenőrzésen, ez jelen pillanatban már a megváltozott politikai gyakorlat miatt nem valósul meg. Ráadásul rendkívül megingott napjainkban a közbizalom...ez önmagában is indokolja azt, hogy az állampolgároknak biztosíték kell arra, hogy olyan személyek tölthetnek csak be kiemelt és fontos tisztséget, akiknek feddhetetlen a háttere, olyanok, akik nem zsarolhatók és nem külső befolyás alatt cselekednek.”

Szerző: NVZS