Orbán bajban – a Néppárt az egész Fidesz-frakciót kizárná

HírKlikk 2021. január 14. 10:55 2021. jan. 14. 10:55

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja eljárási szabályzatának megváltoztatásán dolgozik, hogy ezután teljes nemzeti delegációkat is ki lehessen zárni a frakcióból, ne csak egyéni képviselőket, méghozzá nem a képviselők kétharmadának, hanem csak egyszerű többségének szavazatával.

A Politico amerikai hírportál brüsszeli kiadása megszerezte az EPP elnökségének hétfőn elfogadott határozatát, amely egy öt tagú munkacsoportra bízza a javaslat kidolgozását. Tagjai – a spanyol Esteban González Pons, a lengyel Jan Olbrycht, a holland Esther de Lange, a portugál Paulo Rangel és az osztrák Othmar Karas. González Pons kivételével – valamennyien a magyar tagpárt párton belüli kritikusai. Ajánlásaikat február végéig kell letenniük az asztalra – írja a Népszava.

A szabályzat módosítását hosszú hónapokkal ezelőtt azok a frakciótagok kezdeményezték, akik régóta szeretnék, ha a pártcsalád, és nyomában a politikai csoport megszabadulna a Fidesztől. Mostanáig a frakció az ernyőszervezet döntésére várt, saját szabályzata pedig nem engedte, hogy teljes nemzeti delegációknak búcsút intsen, ha nem tartják be a szervezet értékeit és normáit. Az előírások megváltoztatása akkor került komolyan szóba, amikor az EPP frakció december közepén tartott ülésén felfüggesztették Deutsch Tamás fideszes delegációvezető tagságát. 39 néppárti képviselő indítványozta a politikus kizárását a frakcióból, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy a Gestapo szlogenjéhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését a jogállam tiszteletben tartásáról.

A kezdeményezőknek akkor ezt nem sikerült keresztülvinniük, viszont elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben leszögezték, hogy a magyar politikus pártcsoportból való eltávolítására vonatkozó kezdeményezés nem kerül le a napirendről. A hétfőn jóváhagyott elnökségi határozat szerint a frakció már nem várná meg az ernyőszervezet ítéletét, hanem a jövőben önállóan döntene arról, hogy ki lehet és ki nem lehet a tagja.

Forrás: Népszava