Orbán Balázs egyelőre megúszta

Föld S. Péter 2024. október 1. 14:20 2024. okt. 1. 14:20

Orbán Balázs a jelek szerint túlélte a halálugrást, a miniszterelnök politikai igazgatójának legalábbis egyelőre nem kell távoznia hivatalából. Orbán Viktor selyemzsinórt is küldhetett volna az 1956-os forradalom szellemével ellentétesen nyilatkozó államtitkárnak, ám a miniszterelnök pénteki rádióinterjújában nem bűnnek, hanem csupán hibának minősítette névrokona, Orbán Balázs szavait. Ezzel párhuzamosan, mintegy a kármentés részeként, a Fidesz közvélemény-kutatással próbálta felmérni, vajon mekkora kárt okozott a politikai igazgató a vállalhatatlan szavaival.

Többen is jelezték az utóbbi napokban, hogy egy – vélhetően Rogán-közeli – közvélemény-kutató cég a közelgő évforduló kapcsán 1956-ról kérdezte őket. Először csak „ártatlan" kérdéseket tettek fel nekik, mint például, hogy mi a véleményük a forradalomról, de – más kérdések kapcsán – kiderült, hogy ennél többről van szó. Hogyan vélekedik Orbán Balázs kijelentéséről, miszerint nekünk magyaroknak, szemben az ukránokkal, nem kellene védekeznünk egy esetleges orosz támadás ellen? – ezt a kérdést tették fel a kiválasztottaknak.

A téma a parlamentben is szóba került, a momentumos Fekete-Győr András szerint „Orbán Balázs nem megvédené, hanem elárulná Magyarországot. Ez a nemzeti szégyen, ami Magyarországon az elmúlt napokban tort ül. Ne bújjanak Rogán Antal szoknyája mögé, mert nincs az a közvélemény-kutatás, ami megmenthetné őt attól a szégyentől, amit a szavai hoztak Magyarországra.” 

Miután Orbán Viktor ekkor már nem volt a teremben, Fekete-Győr a miniszterelnököt helyettesítő Gulyás Gergelytől kérdezte meg, hogy ő is helyesnek tartotta volna-e, ha 1956-ban harc nélkül adjuk meg magunkat? Gulyás Gergely közölte, hogy „az ügy a mi részünkről maximálisan le van zárva," majd még hozzátette, a Fidesz épp azért jött létre, hogy Magyarország szabad és demokratikus legyen, és a parlamentben adott esetben bárki szabadon akár hülyeségeket is beszélhessen.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint „Orbán Balázs lehet, hogy olyat mondott, amit nem lehet mondani, de korrigálta a szavait.”  Kósa Lajos, Orbán Viktor pártjának egyik alelnöke képletesen, mindenki számára érthető módon fejtette ki véleményét. A parlament folyosóján az őt kérdező sajtómunkásnak azt válaszolta, hogy mindenkinek lehetnek hibás mondatai, majd egy hasonlattal még ennél érthetőbbé tette, hogy mire gondolt. Más az, hogy valaki tilosban parkol és megint más, ha valaki a járdán gázol – mondta.

Még Kósánál is képletesebben nyilvánult meg Kövér László, az országgyűlés házelnöke, aki az InfoRádió Aréna című műsorában a következőt üzente párttársának, Orbán Balázsnak: „Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módra viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el."

Vagyis Kövér olvasatában az államtitkár – és úgy általában a politikus – nem értelmiségi, ha pedig mégis úgy viselkedik, az okoskodás, ami nem helyénvaló. Ebben a mondatban tulajdonképpen összesűrűsödik a Fidesz szellemisége: a tudás és a szellemi munka lenézése, a városi emberek – különösen a budapestiek – degradálása. Orbán és a Fidesz nem szereti a „szemüvegeseket", egykori főpolgármesterük, Tarlós István egy politikai ellenlábasának meg is mondta, hogy „leverem a szemüvegedet és ráugrok". De nem jártak jobban a filozófusok sem – közöttük is sok a szemüveges –, akik ellen évekkel ezelőtt hadjáratot indított a Fidesz. 

Orbán Viktor, amikor csak teheti, maga hozza szóba vidéki voltát. Egy rádióinterjúban falusi fickónak nevezte magát, Karácsony Gergelyről pedig azt mondta, hogy olyan ember, aki a disznótornak csak a végére érkezik, de ez nem is baj, mert ha előbb jön, csak láb alatt lenne.

Orbán Balázs tehát – legalábbis egyelőre – megúszta a sokak értetlenségét és felháborodását kiváltó „hibás" mondatot. Ez a fent idézett nyilatkozók megnyilvánulásaiból is kiderült – Kósa, Kocsis, Gulyás, de még Kövér is idesorolható – Orbán Viktor tudta és jóváhagyása nélkül semmit sem mernének mondani. A miniszterelnök politikai igazgatója jelen állás szerint marad a helyén – egészen addig, míg el nem ül a botrány. Akkor még az sem kizárt, hogy érdemei elismerése mellett, más fontos beosztásba távozik.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom