Orbán belátta: nincs ereje, hogy érvényesítse ellenvéleményét a NATO-ban

HírKlikk 2024. június 13. 16:50 2024. jún. 13. 16:50

Orbán Viktor Jens Stoltenberg látogatásán közelebb került ahhoz, hogy támogassa Mark Rutte (még) holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári tisztségére. A budapesti találkozótól függetlenül, Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO nagykövete kijelentette: mély meggyőződése, hogy a nyugati katonai szövetség megállapodásra jut az új főtitkár személyéről még a júliusi washingtoni csúcs előtt – adta hírül a legnagyobb angol nyelvű holland hírportál.

Az NL Times ismertette a Stoltenberg-Orbán találkozó eredményeit. Eszerint Orbán biztosítékot kapott arra, hogy nem kell katonákat küldenie Ukrajnába, és részt vennie a katonai védelem pénzügyi támogatásában, amire egyébként sem lehetett volna kényszeríteni az országot. Orbán azonban azt akarta, hogy ezt a lehető legvilágosabban ki is nyilvánítsák, mielőtt támogatását adja Ruttének. Cserébe Orbán biztosította Stoltenberget arról, hogy nem fogja blokkolni a NATO vonatkozó döntéseit. Továbbra is elmondja majd, ha ellenvéleményen van, de látja, hogy nem fogja tudni meggyőzni a többi tagállamot.  

Magyarországon kívül Rutte még Szlovákia és Románia támogatását nem nyerte el. Az Egyesült Államok ugyanakkor úgy látja, hogy új a lendület mutatkozik Rutte megbízásának ügyében, és ő a nyilvánvaló favorit. Julianne Smith, az Egyesült Államok nagykövete a NATO-nál kifejtette: a kérdés már jó ideje napirenden van, és ő bízik abban, hogy a követező csúcs július 9-i kezdete előtt be tudja majd jelenteni, ki az új főtitkár.

A portál egy neve mellőzését kérő NATO-diplomatára hivatkozva azt írta: arra számítanak, hogy Klaus Iohannis román politikus hamarosan visszalép. 

Magyarország korábban támogatásáról biztosította a román politikust, és két feltételhez kötötte Rutte támogatását: kérjen bocsánatot a Magyarországról mondott tiszteletlennek tekintett megjegyzéseiért, és a NATO adjon biztosítékot, hogy az országnak nem kell részt vennie Ukrajna katonai támogatásában.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom