Orbán bírálói szerint, ez egy diktatúra tanterve

HírKlikk 2020. szeptember 7. 17:30 2020. szept. 7. 17:30

„Orbán Viktor újraírja a történelmet” – ezzel a címmel közölt cikket a honlapján a svájci SRF közszolgálati műsorszóró. Egy történelemtanárt idéz, aki szerint az új történelem-tankönyvek keverik a tényeket és a legendákat, és eltúlozzák a magyarok történelmi jelentőségét, például amikor igyekeznek egy sorba állítani őket a legendás hun királlyal. Ez is az új Nemzeti alaptanterv szellemében íródott, amit egyébként Orbán bírálói egy diktatúra tantervének neveznek.

Repárszky Ildikó tanár, tankönyvíró fejtette ki fenti véleményét a Schweizer Radio und Fernsehen-nek. Mérgelődve emelve ki például az 5. osztály számára szóló tankönyvet, és abból azt, hogy a könyv szerint, a magyarok a hunoktól származnak, még a „magyar” elnevezés is a hunoktól van, a VI. században adta ezt a nevet egy hun király. „Ez értelmetlen: a magyarok csak három-négy évszázaddal a hunok után érkeztek a térségbe, amely ma Magyarország. Az pedig egyenesen csak legenda, hogy a magyarok rokonságban állnának Attila hun királlyal. A magyar történelem megszépített változatát tartalmazzák ezek a könyvek – mondta a tanárnő. 

Idézte a cikk Kovács Zoltán kormányszóvivőt is, aki arról beszélt, hogy „a könyveket jóváhagyták a történelem ismerői, a tankönyvek korszerűek és hazafiasak”. 

„A hunok körüli vitában a cikk szerzője szerint, Magyarországot tíz éve, Orbán Viktor újbóli hatalomra jutása óta megosztó mély árok tükröződik. Orbán politikailag már mindent elért, most be akarja tölcsérezni a magyarok fejébe a maga keresztény-nacionalista értékrendjét – ahogyan ő mondja, a politikai rendszert egy új kulturális korszakba akarja beágyazni. Ehhez az új korszakhoz tartozik a Nemzeti alaptanterv is, amely olyan célokat fogalmaz meg, mint hogy „a végzősök legyenek büszkék népük múltjára”, és „legyenek képesek példákat felidézni a magyar nemzet védelmi és szabadságharcainak önfeláldozására és hősiességére”. 

Orbán bírálói szerint, ez egy diktatúra tanterve. Nem mindenki fejezi ki magát ilyen drasztikusan, de a tanárok többsége elutasítja ezt a tantervet. A kormányszóvivőben ezzel kapcsolatban nincs megértés. Kijelentette, „A tanárok minden szövetsége beleszólhatott, ezekre a szakértőkre hagyatkoztunk. Ez nem politikai döntés”. 

A szerző hozzátette: Repárszky Ildikó is kifejthette a véleményét, de azt nem vették tekintetbe. Az új tanterv és a vele járó új tankönyvek ma már kötelezőek. Repárszky azonban az új tanévben is úgy akarja folytatni, mint tavaly. Saját anyaggal, kiegyensúlyozott történelemképpel. Elmondta azonban, hogy ez egyre nehezebb. „A tanárok nyaka körül mind erősebben szorul a hurok”, már léteznek felhívások, hogy jelentsék azokat a tanárokat, akik nem tartják magukat az új tantervhez – mondta. „Pedig a kényes témák még csak később következnek: most még csak írják azokat a tankönyveket, amelyek például Magyarország második világháborús szerepét tárgyalják. Ugyanazok az emberek írják, akik Attila hun király közelébe helyezték” – írta a szerző.  

Forrás: Hírklikk